Cześć,
Tworzę drugi raz stronę typu filmweb(oczywiście maksymalnie uproszczona aby czegoś nowego się nauczyć) mam kilka pytań odnośnie bazy danych i budowy strony.
Obecnie mam bazę danych z filmami ponieważ już kiedyś robiłem podobny projekt ale chciałbym zrobić to tym razem bardziej profesjonalnie niż kiedyś . Wracając jednak do tematu obecnie baza wygląda w ten sposób
id nazwa typ tag
1 Moj brat niedźwiedź Animacja bajka animacja brat
obecnie używam wyszukiwania pełnotekstowego na podstawię tagów lub nazwy, Problem w tym że powinno się używać jakiegoś zabezpieczenia przed np. sql inection obecnie nic takiego nie mam. Żeby zacząć o czymś takim myśleć trzeba najpierw przemyśleć bazę danych ponieważ w obecnej chwili, jeśli usuniemy białe znaki i spacje to nic nie znajdziemy w bazie danych.
Według mnie powinno to wyglądać mniej wiecej tak
tabela film tabela_tag
1. id_filmu 1.id_tagi
2. Typ 2. id_filmu
3. tag 3. id_typ
Nie wiem czy dobrze myślę czy nie?
Tylko tutaj pojawia się moje pytanie w jaki sposób powinny być trzymane w danej tabelce, tzn mam dodać nowy film i chciałbym wybrać tagi które zostały wcześniej dodane do bazy danych. 1-animacja 2-bajka itp itd ale jak to powinno być zapisane jako liczby czy może w inny sposób jak później tego szukać?
Kolejne pytanie w czy jest jakiś odgórny schemat nazywania folderów/plików strony? chodzi o to aby np. pliki html, php, js były osobno wiem że można nazywać dowolnie ale może ktoś słyszał o czymś podobnym
Kolejne pytanie: W profesionalnych stronach raczej unika się mieszania wszystkiego w jednym pliku html z php z js itp itd jak to jest rozdzielane? czy inkludowanie plików wtedy się tosuje czy załatwia się to inaczej?
Z góry dziękuje za odpowiedź.