Prawdopodobnie nie na temat, ale nie wiem już gdzie szukać pomocy... Próbuję zainstalować równolegle z windowsem 10, dystrybucje linuxa Ubuntu 19.10 (próbowałem też 18, centOS'a 8, debiana, wynik ten sam). Pendrive gotowy, wszystko świetnie. No nie. Bez problemu udało mi się go uruchomić i uruchomić instalator. Problem mam z tym, że Ubuntu nie widzi dysku C (dysk SSD, nie wiem jaki, ale nie SATA czy jakoś tak). Uruchamiam w trybie UEFI oczywiście. Secure boot wyłączony. Próbowałem i z nieprzydzielonym miejscem na dysku, jak i z przydzielonym do dysku o innej nazwie (np. F:), z systemem plików zarówno Fat32 jak i NTFS. Gdy podłączyłem inny pendrive, zadziałało i go znalazł. Spróbowałem więc na innym komputerze, z dyskiem HDD i zupełnie innej firmy. Nie bawiłem się w programy do partycjonowania dysku, po prostu poprzez zarządzanie dyskami w win10 zmniejszyłem wolium głównego dysku o 150GB i zostawiłem niezagospodarowane. Wpinam Pena, boot elegancko, odpalam instalator, jebs, zadział... (ten sam tryb: UEFI) Jakieś pomysły?