Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [FreeBSD] PHP5 z portów.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
scanner
Mam FreeBSD 5.2.1.
Zaktualizowałem porty.
Zainstalowałem z nich Apache 2, Mysql 4.1 - nez problemów - wygodnie jak na windzie, haha...

Zainstalowałe także php5.0.3 - i tu zaczęły się schody.
Niby prawie wszystko działa, ale...

Moja instalacja z portów jest niesamowicie okrojona (--disable-all).
Jako że dopiero od dwu dni poznaję FreeBSD nie mam pojęcia jak wpływac na opcje kompilacji (w tym przypadku php).
Wiem, ze mogę wpisać sobie np. --with-session itp w makefile, ale... każdorazowy update portów nadpisuje moje zmiany.

Mógłbym sobie zrobić plik wsadowy, zawierający odwołanie i odpowiednie parametry do portu, ale tutaj juz się motam jak tampon w...

Patrząc w /usr/ports/lang/php5/ widzę Makefile.ext - jest tam chyba każde rozszerzenie - jednak jak decydowac które ma być włączone, a które nie?

Ciężko mi cos wychodzi googlanie w tym temacie, więc liczę na Waszą pomoc.
Vengeance
@scanner: pozwol, że spytam offtopowo. Czy do tej pory prawdą jest,
że FreeBSD wymaga partycji podstawowej? Tzn. że nie zainstaluje się go na partycjach rozszerzonych?
scanner
Nie mam pojecia....
Dostałem w spadku po zwolnionym adminie...
anas
Hej.

Proponuje instalowac php z /usr/ports/lang/php5-extensions/ - wtedy pozwoli Ci to zainstalowac php "gołe", a dodatkowe rzeczy dolaczac jedynie jako moduly - co jest niewzykle banalne - kompilujemy sobie odpowiednia biblioteke i w pliku odpowiedzialnym za konfiguracje zewnetrznych bibliotek dolaczamy ja sobie.

Jak masz jakiesz szczegolowe pytania to wal smialo, podpytam admina u nas wiekszosc serwerow firmowych smiga na systemach BSD

pozdrawiam

anas
wolan
witaj,

Cytat(scanner @ 2005-02-23 18:59:00)
Mam FreeBSD 5.2.1.
Zaktualizowałem porty.
Zainstalowałem z nich Apache 2, Mysql 4.1 - nez problemów - wygodnie jak na windzie, haha...
Zainstalowałe także php5.0.3 - i tu zaczęły się schody.
Niby prawie wszystko działa, ale...
[...]
Ciężko mi cos wychodzi googlanie w tym temacie, więc liczę na Waszą pomoc.

a nie mozesz tego wszystkiego recznie kompilowac? przeciez wszystko jest ladnie napisane na php.net, jak nalezy postapic z php i *BSD. na swoim FreeBSD5.3 tak uczynilem i wszystko ladnie gra.

z wyrazami szacunku,
wolan
scanner
Owszem, ze mogę.
Robię tak na kilku slackach. Ale spodobały mi się porty - więc czemu nie nauczyć się z nich korzystać?

Tak w zasadzie, to przenosze do Hydeparku - z php zboczyłem na FreeBSD smile.gif

Update: jestem głąb... właśnie się dowiedziąłem o "make config" lol...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.