Cytat(netir @ 4.05.2020, 20:42:21 )

Co do ceny to nie 300, tylko 404,95 przez 1 rok po obecnym kursie euro. Nabijaj się, ale nie przekłamuj faktów. 34 zł miesięcznie to już pizza i piwo, a to już nie są żarty.
Szybkość uruchamiania to tak jak pisałem, zależy od specyfiki stanowiska. Jak np musisz komuś pomóc i odpalić dosłownie na 5 minut inny projekt to prędkość nabiera sensu. To samo jak np ogarniasz mikroserwisy i sprawdzasz problem, który wymaga odpalenia np drugiego projektu na drugim monitorze (tu też kwestia preferencji, pewnie niektórzy wolą przełączać się pomiędzy projektami).
Jeżeli chodzi o poznawanie PHPStorma i uczenie się z tutoriali to podziwiam, według mnie uczenie się IDE nie powinno być celem samym w sobie, chyba, że masz z tego frajdę, a twój pracodawca ma korzyści z twojej wydajniejszej/szybszej pracy.
Sam trafiłem na ten wątek dzisiaj bo rozważałem zakup, ale jak widzę fanboyów to coś złego się we mnie uruchamia.
Co do ceny to [b@]batman[/b] już wyjaśnił: 89+71+53 = €213 = 968,62zł / 3 = 322,87zł rocznie. Pomijam tu całkowicie zniżki których też jest dużo.
W Stormie masz coś takiego jak "Attach" przy otwieraniu projektów - czyli doczytujesz projekt do aktualnego kontekstu. Super wygodne właśnie przy mikroserwisach, bo możesz mieć 5 projektów otwartych w jednym oknie na raz. Owszem, jeśli pracujesz nad wieloma projektami i zmieniasz je między sobą wielokrotnie w ciągu dnia to te kilka sekund dłuższego otwierania może irytować.
Jeśli nie uważasz, że wydajność pracy ma znaczenie, czy to poprzez lepszy sprzęt, lepsze zrozumienie narzędzi, szybszą pracę to ignorujesz podstawowy koszt pracy. Czas to pieniądz, inne zasoby są relatywnie tanie. W przypadku programowania to ile czasu programista potrzebuje na wykonanie zadania przekłada się bezpośrednio na zysk.
Odróżniaj opinie od fanboyowania. OP pyta o opinie to jej udzielamy, mamy zachwalać VIMa jak nie wiemy jak z niego wyjść żeby nie było że to fanboyowanie