Na hostingu którego używam od uzywałem MariaDB 10.1 lecz za niedługo wersja ta zostanie wyłączona i jedyną opcją jest MariaDB 10.5.
Na MariaDB 10.1 wszystko mi działało super lecz gdy zmieniam wersję na 10.5. to nie działa mi w ogóle wysyłanie informacji do bazy danych. Nie mogę edytować danych, wgrywać plików, dodawać danych.
Poniżej jest kod jaki używam na stronie do dodawania informacji do kolumn w tabeli. Bardzo proszę o pomoc co robię nie tak.
Plik dbsoft.php:
<?php $dsn = 'mysql:host=XXXXXX;dbname=XXXXXX;charset=utf8'; $username = 'XXXXXX'; $password = 'XXXXXX'; $options = []; try { $connection = new PDO($dsn, $username, $password, $options); } catch(PDOException $e) { } ?>
Kod dodawania imienia i nazwiksa do bazy. VALUES ('{$_POST['1']}', '{$_POST['2']}')"; wczytuje z innej podstrony.
<?php require '../funkcje/database_connect/dbsoft.php'; $sql = "INSERT INTO `database` (nazwisko, imie) VALUES ('{$_POST['1']}', '{$_POST['2']}')"; $statement = $connection->prepare($sql); if (!$statement) { } if ($statement->execute()) { } ?>
Błąd jaki zwraca strona:
Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function prepare() on null in /home/server100024/ftp/skb/pliki/cos.php:8 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/server100024/ftp/skb/pliki/cos.php on line 8