Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pojedynek MySQL vs. TXT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Cartman
Witam was!

Wyraźcie swoją opinię na temat MySQL i TXT i spróbujcie napisać króciutke podsumowanie wg:

- Łatwość nauki
- Łatwość obsługi i urzytkowania
- Szybkość działania
- Bezpieczeństwo
- Ocena końcowa dla TXT i MySQL

Ja osobiście sądzę, że MySQL jest znacznie szybszy niż TXT oraz jest mniej skomplikowany (za pomocą jednego wyrażenia możemy sprawdzić daną wartość tabeli). Baza danych jest też chyba bezpieczniejsza, a nakładek na interfejs konsole SQL jest tak dużo, że pisanie wyrażeń nie sprawia problemu. MySQL jest też wg mnie łatwiejszy do nauki.

Ocena końcowa dla MySQL: +5
Ocena końcowa dla TXT: 3
Vertical
-MySQL
-MySQL
-MySQL
-MySQL
Ocena końcowa dla MySQL = 8/10
Ocena końcowa dla TXT = 4/10
...chodzi oczywiście o obsługę przez php
strife
Podzielam zdanie @Vertical'a w 100% z tym że dla txt odjął bym z dwa punkty biggrin.gif Szczerze to nie wyobrażam sobie tworzenia aplikacji bez bazy MySQL, na plikach wygląda to różnie, trzeba się więcej napisać niż ma to miejsce w MySQL.

Pozdrawiam!
tts
imho nie mozna porownywc mechanizmu relacyjnej bazy danych z obsluga danych zapisanych w plikach txt
sobstel
wszystko zalezy od stopnia skomplikowania aplikacji, np. do licznika wejsc nie wiem czy jest sens zaprzęgania bazy danych, ale w przeważającej większości przypadków użycie bazy danych jest lepszym rozwiązaniem, w końcu po to je wymyślono żeby nie grzebać się z "płaskimi" plikami tekstowymi.
hwao
Pliki : 10
Mysql : 0 (wogole sie nie nadaje)

Czemu?

Rozpatrywalem to na zasadzie bazy danych dla cache...
tes
W sumie to pisalem w php odrobinke, ale od wczoraj postanowilem sobie napisac dodawanie newsow/plikow na strone ktpra tworze, i tak:
poczytalem o plikach - cos tam zrobilem ale to byla jazda.
poczytalem o bazach - omg ale zajebiste.... i kod systemu newsow (jeszcze bez edycji i kasowania ale to juz chyba? pikus) zajal mi niecale 100 linijek smile.gif
Wiadomo ze to nie jest mega-zajebista aplikacja ale na moje wymagania i umiejetnosc (~0) w sam raz.

Czy bazy sa fajne tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.