1. Po wysłaniu formularza metodą POST do action="cos.php" zmienne w tablicy asocjacyjnej POST sa zmiennymi:
- globalnymi dla "cos.php" i dostępnymi w każdej funkcji? Czy należy użyć w funkcji słowa kluczowego global Według mojego testu są dostępne bez potrzeby użycia "global" ale czy to tylko psikus czy tak jest zawsze? (bo mam nawyk z C że nie koniecznie coś działa tak jak by sie chciało mimo iż dobrze wyświetla)
2. Gdy połącze sie z baza mysql za pomocą funkcji zdefiniowanej w skrypcie a nastepnie wykonuje operacje na tej bazie w INNYCH funkcjach (dalej w tym samym skrypcie) to czy potrzebuje zadeklarować jakas zmienna ktora przechowa uchwyt do tej bazy poza funkcja polaczenia tak by mogl byc dostepny w innych funkcjach (innymi słowy czy musze predefiniować zmienna zanim sie połącze a póżniej przypisać do niej ucwyt i w funkcjach odwoływac sie do niej przez słowo kluczowe global) Pytanie pojawiło sie z tego powodu że praktyka oferuje możliwość poruszania sie bez uchwytu i wszystko działa - powód pytania jak w pkt 1.
<?php $polaczenie1=1; function connect_db($host,$user,$password){ print\"Polaczono z baza<br>\"; else: print\"Brak połaczenia\"; endif; } function disconnect_db(){ print\"<br>Odlaczono od bazy\"; endif; } ?>
pytanie powstało ponieważ zauwazyłem że to działa również tak
<?php function connect_db($host,$user,$password){ print\"Polaczono z baza<br>\"; else: print\"Brak połaczenia\"; endif; } function disconnect_db(){ print\"<br>Odlaczono od bazy\"; else: print\"<br>Nie udało sie odłączyć od bazy\"; endif; } ?>
a wiec nie wymagając uchytu Błąd w tej chwili nie jest generowany.
3. Moze ktos wie na jakiej zasadzie działa zamiana w formularzu pola typu password na *. Czy to jest po prostu zczytywanie znaku -> wyswietlenie * -> dodanie zczytanego znaku do łańcucha stanowiącego hasło i dalej od poczatku az do wykrycia ENTERA ? Czy może jest to w jakis sposób zakodowane?
Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam