Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze Tabelami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Grizzli
Mam pytanko czemu jak pisze w bazie kontakt varchar(50 not null, a wszystkie inne typy to Char po utworzeniu tej bazy i ja chcem ja przejrzec describe klienci;
to mi wyswietla tabele a wniej zamiast tylko do kontaktu był przypisany Varchar to jest do wszystkich
i jeszcze mam prozbe jak połaczyc ta tabele Klienci z tabela Wojewodztwa

Prosze Pomozcie sadsmiley02.gif

[SQL]
create table klienci
(
idklienta int unsigned not null auto_increment primary key,
nazwisko char(40) not null,
kontakt varchar(50 not null,
miasto char(20) not null,
wojewodztwo char(20),
kod_poczt char(10),
kraj char(20) not null

);

CREATE TABLE wojewodztwa
(
wojewodztw char(30) NOT NULL default '(Podaj wojewodztwo)',
PRIMARY KEY (wojewodztwo)
);
mhs
Z tego co mi wiadomo niektóre systemy zarządzania bazami danych w momencie definiowania kolumn w przypadku gdy w jednej tabeli definiuje się zarówno typu CHAR oraz VARCHAR ujednolicają je i stosują VARCHAR. Jednak dlaczego tak się dzieje i jaki jest tego powód to trudno mi powiedzieć.
Grizzli
A jak zrobic zapytanie do tej bazy . Moga byc takie tabele jaknapisąłem oprucz tego dochodzi tabela jeszcze z danymi takie jak w tabel wojewodztwa o nazwie branze. Niie wiem jak je połaczyc ze soba czy tam powino byc IDklucz ) tez w tabeli wojewodztwa czy nie

Bo ja zrobi formularz to chcem z bazy pobiera z tabeli wojewodztwa i zeby mozna było sobie wybierac jakie kto chce przy wyszukiwanie a nie wpisywac z klawiatury

Z gory dziekuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.