Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stefan_precz
formularz
  1. <head><META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"></head>
  2. <form action="dodaj_kategorie.php" method="post">
  3. <table border="0">
  4. <tr bgcolor="#cccccc">
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td>Wpisz nazwę kategorii</td>
  8. <td align="center"><input type="text" name="kategoria" sizi="3" maxlenght="3"></td>
  9. </tr>
  10. <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Dodaj"></td>
  11. </tr>
  12. </form>
  13. </html>

1. <?php
  2. echo&#092;"<head><META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=iso-8859-2\"></head>\";
  3. $kategoria = $_POST['kategoria'];
  4. if (!$kategoria)
  5. {
  6. echo &#092;"podaj kategorie\";
  7. }
  8. include(&#092;"config.php\");
  9. $query = &#092;"INSERT INTO `kategorie` ( `id` , `kategoria` ) VALUES ('', '\".$_POST['kategoria'].\"')\";
  10. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  11. if($result > 0) {
  12.  print(&#092;"dziękujemy dane zostaly zapisane :)\");
  13. } else {
  14.  print(&#092;"dane nie zostaly zapisane :(\");
  15. }
  16.  ?>

Mam problem z kodowaniem, dodaje do bazy kategorie przez w/w formularz ale zamiast polskich znaków wyswietla krzaki i w bazie i na stronie, system porównań tabel w bazie to: "latin2_general_ci"
Cysiaczek
No fajnie, ale czy ustawiłeś kodowanie dla dokumentu? To, że "echujesz" sobie stronę kodową, to nie oznacza to, że taka się ustawi. No chyba że chiodzi o coś innego. Jak dla mnie to ten dokument o ile jest pisany pod windowsowym natatnikiem lub czymś podobnym, to zawasze pokaże ci krzaki, bo nie jest zapisany w formacie ISO, tylko windows-1250
stefan_precz
  1. <head>
  2. <META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=iso-8859-2\">
  3. </head>
  4. <?php
  5. $kategoria = $_POST['kategoria'];
  6. if (!$kategoria)
  7. {
  8. echo &#092;"podaj kategorie\";
  9. }
  10. include(&#092;"config.php\");
  11. $query = &#092;"INSERT INTO `kategorie` ( `id` , `kategoria` ) VALUES ('', '\".$_POST['kategoria'].\"')\";
  12. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  13. if($result > 0) {
  14.  print(&#092;"dziękujemy dane zostaly zapisane :)\");
  15. } else {
  16.  print(&#092;"dane nie zostaly zapisane :(\");
  17. }
  18.  ?>

to tak? i dalej nie działa dodaje z krzakami do bazy
Cysiaczek
1. sprawdz jaki masz ustawione kodowanie w bazie danych. Jak uzywasz phpmyadmina to testowania poprawności, to przy logowaniu masz wybór.
2. Nawet jak w bazie bedzie z krzakami (u ciebie), to i tak powinno wyświetlić poprawnie o ile:
a)skonwertujesz dokument do ISO-8859-2
b)ustawisz kodowanie w przeglądarce na takie właśnie lub automatyczne (podejrzewam IE)

Jeszcze raz powtarzam. SAMO NAPISANIE O TYM JAKIEJ STRONY KODOWEJ UŻYWA TWOJA STRONA NIE WYSTARCZY. DOKUMENT MUSI BYC ZAPISANY W ODPOWIEDNIM FORMACIE
stefan_precz
dokument jest konwertowany programem PL-Konwerter, na stronie wyswietla krzaki zobacz Kliknij tutaj
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8
uzywam phpmyadmina
Cysiaczek
BAZA DANYCH
Cytat
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8

DOKUMENT
Cytat
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

No to masz rozwiązanie. Porównaj. czy coś nie wydaje ci się dziwne?
stefan_precz
no tak ale w bazie przez phpmyadmin nie mozna ustawić takiego kodowania iso-8859-2
Cysiaczek
https://sql.ctinet.pl

no to patrz
stefan_precz
nie bardzo rozumiem o co ci teraz chodzi
Cysiaczek
No bo mówisz, że nie da się ustawic kodowania w bazie. Dałem ci linka do phpmyadmina na jednym serwerze. Widac tam liste wyboru. MOżna sobie wybrac kodowanie. Jakiego phpadmina uzywasz (wersja)

podaj swój system i program w którym edytujesz dokumenty

aha, Sprawdź tez z jakiego kodowania korzysta twoja przeglądarka i podaj wersję APACHE, bo jak to jest 2.0, to trzeba w sererze pogrzebać
stefan_precz
win XP, a program to ConTEXT a tak w woli ścisłości odpowiednikiem iso 8859-2 jest latin2_general_ci
Cysiaczek
Wersja apache?
sprawdź przeglądarkę i powiedz co tam jest ustawione w kodowaniu (automatycznie?)

1.3 (sorry nie zauważyłem)

Pomysle jeszcze nad tym, ale sprawdź ta baze danych jeszcze raz. Czy tam (w bazie) masz krzaczki? Jesli tak, to wywal wszystko do windows-1250 i wtedy spróbuj
stefan_precz
Czy możliwe jest że to coś z bazą u mojego providera, sprawdzałem na innych bazach u innych providerów skrypt działa dodaje bez krzaków i wyświetla bez krzaków zaś w bazach tego jednego występuje ten problem, możliwe że to coś z ich ustawieniami.
Mnichasso
Witam
Ja mam troche inny problem. Mianowicie mam baze na lycos i chce przenieść tylko zawartość jej na inny serwer, i jak przeniose to zamiast polskich liter są znaki zapytania.

System porownań w nowej bazie to latin1_swedish_ci
Wersja mysql to 4.1.7
Wersja phpmyadmin 2.6.0-pl2

Niech mi ktoś pomoze sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.