stefan_precz
7.03.2005, 22:07:31
formularz
<head><META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"></head> <form action="dodaj_kategorie.php" method="post"> <td>Wpisz nazwę kategorii
</td> <td align="center"><input type="text" name="kategoria" sizi="3" maxlenght="3"></td> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Dodaj"></td>
<?php
echo\"<head><META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=iso-8859-2\"></head>\";
$kategoria = $_POST['kategoria'];
if (!$kategoria)
{
echo \"podaj kategorie\"; }
include(\"config.php\");
$query = \"INSERT INTO `kategorie` ( `id` , `kategoria` ) VALUES ('', '\".$_POST['kategoria'].\"')\";
if($result > 0) {
print(\"dziękujemy dane zostaly zapisane :)\"); } else {
print(\"dane nie zostaly zapisane :(\"); }
?>
Mam problem z kodowaniem, dodaje do bazy kategorie przez w/w formularz ale zamiast polskich znaków wyswietla krzaki i w bazie i na stronie, system porównań tabel w bazie to: "latin2_general_ci"
Cysiaczek
7.03.2005, 22:24:37
No fajnie, ale czy ustawiłeś kodowanie dla dokumentu? To, że "echujesz" sobie stronę kodową, to nie oznacza to, że taka się ustawi. No chyba że chiodzi o coś innego. Jak dla mnie to ten dokument o ile jest pisany pod windowsowym natatnikiem lub czymś podobnym, to zawasze pokaże ci krzaki, bo nie jest zapisany w formacie ISO, tylko windows-1250
stefan_precz
7.03.2005, 22:32:04
<head>
<META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=iso-8859-2\">
</head>
<?php
$kategoria = $_POST['kategoria'];
if (!$kategoria)
{
echo \"podaj kategorie\"; }
include(\"config.php\");
$query = \"INSERT INTO `kategorie` ( `id` , `kategoria` ) VALUES ('', '\".$_POST['kategoria'].\"')\";
if($result > 0) {
print(\"dziękujemy dane zostaly zapisane :)\"); } else {
print(\"dane nie zostaly zapisane :(\"); }
?>
to tak? i dalej nie działa dodaje z krzakami do bazy
Cysiaczek
7.03.2005, 22:37:00
1. sprawdz jaki masz ustawione kodowanie w bazie danych. Jak uzywasz phpmyadmina to testowania poprawności, to przy logowaniu masz wybór.
2. Nawet jak w bazie bedzie z krzakami (u ciebie), to i tak powinno wyświetlić poprawnie o ile:
a)skonwertujesz dokument do ISO-8859-2
b)ustawisz kodowanie w przeglądarce na takie właśnie lub automatyczne (podejrzewam IE)
Jeszcze raz powtarzam. SAMO NAPISANIE O TYM JAKIEJ STRONY KODOWEJ UŻYWA TWOJA STRONA NIE WYSTARCZY. DOKUMENT MUSI BYC ZAPISANY W ODPOWIEDNIM FORMACIE
stefan_precz
7.03.2005, 22:42:50
dokument jest konwertowany programem PL-Konwerter, na stronie wyswietla krzaki zobacz
Kliknij tutaj System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8
uzywam phpmyadmina
Cysiaczek
7.03.2005, 22:47:17
BAZA DANYCH
Cytat
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8
DOKUMENT
Cytat
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
No to masz rozwiązanie. Porównaj. czy coś nie wydaje ci się dziwne?
stefan_precz
7.03.2005, 22:48:31
no tak ale w bazie przez phpmyadmin nie mozna ustawić takiego kodowania iso-8859-2
Cysiaczek
7.03.2005, 22:51:48
stefan_precz
7.03.2005, 22:54:04
nie bardzo rozumiem o co ci teraz chodzi
Cysiaczek
7.03.2005, 22:57:40
No bo mówisz, że nie da się ustawic kodowania w bazie. Dałem ci linka do phpmyadmina na jednym serwerze. Widac tam liste wyboru. MOżna sobie wybrac kodowanie. Jakiego phpadmina uzywasz (wersja)
podaj swój system i program w którym edytujesz dokumenty
aha, Sprawdź tez z jakiego kodowania korzysta twoja przeglądarka i podaj wersję APACHE, bo jak to jest 2.0, to trzeba w sererze pogrzebać
stefan_precz
7.03.2005, 22:59:35
win XP, a program to ConTEXT a tak w woli ścisłości odpowiednikiem iso 8859-2 jest latin2_general_ci
Cysiaczek
7.03.2005, 23:04:46
Wersja apache?
sprawdź przeglądarkę i powiedz co tam jest ustawione w kodowaniu (automatycznie?)
1.3 (sorry nie zauważyłem)
Pomysle jeszcze nad tym, ale sprawdź ta baze danych jeszcze raz. Czy tam (w bazie) masz krzaczki? Jesli tak, to wywal wszystko do windows-1250 i wtedy spróbuj
stefan_precz
7.03.2005, 23:12:33
Czy możliwe jest że to coś z bazą u mojego providera, sprawdzałem na innych bazach u innych providerów skrypt działa dodaje bez krzaków i wyświetla bez krzaków zaś w bazach tego jednego występuje ten problem, możliwe że to coś z ich ustawieniami.
Mnichasso
23.03.2005, 18:40:57
Witam
Ja mam troche inny problem. Mianowicie mam baze na lycos i chce przenieść tylko zawartość jej na inny serwer, i jak przeniose to zamiast polskich liter są znaki zapytania.
System porownań w nowej bazie to latin1_swedish_ci
Wersja mysql to 4.1.7
Wersja phpmyadmin 2.6.0-pl2
Niech mi ktoś pomoze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.