Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zmienic autoindex
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cinnek
witam

Mam pytanko, czy moze ktos wie jak zmienić wartość autoindexa w tabeli żeby znów liczył od liczby 1.Chodzi o to że wyczyściłem tabele ale autoindex pozostał nie zmieniony jak go wyzerować?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?

z góry dzięki za pomoc
nospor
Muszi wyczyśc tabelę nie poprzez usuwanie w niej kolejnych rekordów, a poprzez np. w sqlYog empty table . Nie wiem czego ty używasz
FiDO
phpMyAdmin ma taka mozliwosc w zakladce "Operacje" w danej tabeli.
Fixer
  1. <?php
  2. // pierw usuwasz wszystkie rekordy z tabeli
  3. // Uwaga: wszystkie dane z tej tabeli znikną nieodwracalnie :)
  4. $sql = 'DELETE FROM `nazwa_tabeli`'; 
  5.  
  6. //a potem resetujesz ustawienia auto_increment
  7. $sql = 'ALTER TABLE `nazwa_tabeli` pack_keys=0 checksum=0 delay_key_write=0 auto_increme
  8. t=1';
  9. ?>

lub
  1. <?php
  2.  
  3. /*
  4. powoduje uzupełnienie luk w unikalnych identyfikatorach
  5. np. mamy 1, 2, 8, 9
  6. to po wykonaniu tego zapytania kolejno dodawany rekord będzie miał numer nie 10 
  7. ylko 3 biggrin.gif
  8. */
  9.  
  10. $zapytanie = mysql_query(&#092;"ALTER TABLE nazwa_tabeli AUTO_INCREMENT=1;\");
  11. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  12.  
  13. // zapomnij o tym poleceniu jak masz tabele powiązane z innymi tabelami za pomocą 
  14. D
  15. ?>

Gdybyś miał phpMyAdmin to nie ma z tym żadnego problemu bo wystarczy wybrać z górnego menu "operacje" i na samym dole jest tabelka "Opcje tabeli:" z input'em do którego wpisujesz sobie wartość.
cinnek
Cytat(Fixer @ 2005-03-10 17:44:37)
Gdybyś miał phpMyAdmin to nie ma z tym żadnego problemu bo wystarczy wybrać z górnego menu "operacje" i na samym dole jest tabelka "Opcje tabeli:" z input'em do którego wpisujesz sobie wartość.

Ja mam PHPmyAdmin(2.4.0) i w zakładce OPERACJE na danej tabeli (typ innoDB) nie mam tabelki "Opcje Tabeli" ani inputa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.