Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pliku XML
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
maveric
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie,czy mająć plik tekstowy z danymi (duża ilość danych nawe do 2000)
mogę stworzyć plik xml o okreslonej strukturze. Jest mi to potrzebne do tworzenia dynamicznych wykresów. Idea jest taka:
1. Uzytkownik przesyła na serwer plik txt z danymi.
2. Skrypt czyta dane z pliku txt i tworzy na jego podastwaie plik xml
3. Flash czyta dane z xml i rysuje na ich podstawie wykres.
Co o tym sądzicie, czy to ma sens czy za bardzo sie rozmażyłem.
Dzięki za sugestie.
Ps: Punkty 1 i 3 są już zrealizowane, pozostaje kwestia punktu 2
Jeśli to o co pytam jest możliwe, to czy dane w pliku txt musza być jakoś specjalnie sformatowane, czy musza miec jakąs strukturę.questionmark.gif
wassago
no baa, nie dosc ze musza byc odpowiednio sformatowane to najlepiej by bylo gdyby przesylane byly wlasnie pliki xml smile.gif jezeli mialbys napisac parser txt=>xml to zajelo by ci to wieki - dobrac odpowiednia strukture pliku txt ktora i tak by w koncu koncow zostala zastapiona przez pliki XML. Takie jest oto moje skromne zdanie - wnioski sam wyciagnij.

Pozdrawiam
bela
Co do punktu 2.
Można to zrobić w bardzo prosty sposób winksmiley.jpg
Wczytujesz plik. Iterujesz po linijkach i drukujesz zawartość. Potem zapisujesz do pliku winksmiley.jpg
wassago
bela_666, ale jak to zozwiazesz jezeli wynikowy XML bedzie musial posiadac powiedzmy 30 zaglebien, na dodatek bedzie on zawieral <TAGI> totalnie rozne i w roznej kolejnosci ? rolleyes.gif

Juz latwiej bedzie napisac wlasna aplikacje generujaca XML'e po stronie klienta/servera. Niech uzyszkodnicy sobie wypelniaja pola do woli - potem 'generuj' lub 'przeslij na serw' i po sprawie. cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.