mam taki mały problemik.
mam bazę danych ( dość sporą ) , w której znajduje się kilka tabel.
Stworzyłem zapytanie odwołujące się do trzech tabel i wszystko działa pięknie ale chciałbym zmodyfikować troche zapytanie i nie tworzyć dwóch odrębnych zapytań tylko jedno. Mianowicie wygląda to mniej więcej tak:
Pierwsze zapytanie SELECT tabela1.pole1, tabela1.pole3 FROM tabela1, tabela2, tabela3 WHERE tabela1.pole2 LIKE '%jakaśfraza%' AND tabela2.pole2=tabela1.pole3 AND tabela2.pole4=tabela3.pole5 Drugie zapytanie SELECT tabela1.pole1, tabela1.pole3 FROM tabela1, tabela2, tabela3 WHERE tabela1.pole4 LIKE '%jakaśfraza%' AND tabela2.pole2=tabela1.pole3 AND tabela2.pole4=tabela3.pole5
a wyniki obu zapytań wyświetlam razem. chciałbym zastosować uproszczenie i zapytać tak:
SELECT tabela1.pole1, tabela1.pole3 FROM tabela1, tabela2, tabela3 WHERE tabela1.pole2 LIKE '%jakaśfraza%' OR tabela1.pole4 LIKE '%jakaśfraza%'AND tabela2.pole2=tabela1.pole3 AND tabela2.pole4=tabela3.pole5
I w tym momęcie mogę jechać po zakupy na miasto:) tak długo mieli to zapytanie i nie daje wyników. Może ktoś wie dlaczego??
Chciałbym aby zapytanie działało tak że wybiera mi z bazy np rekordy w których znajdyję się szukana fraza w polu2 i polu4 (pola tekstowe) ale nie dublowało wyników Tzn. stosując pierwszą wersję podwójnych zapytań otrzymuje podwójne wyniki - wyświetla mi te rekordy gdzie fraza znajduje się zarówno w polu2 jaki i w polu4, często wyświetlając dwa takie same rekordy gdyż pierwsze zapytanie pokazuje rekord dla którego fraza jest w polu2 a nstępnie pokazuje rekord gdzie fraza jest w polu4, a ponieważ często jest tak że taka sama fraza może znaleźć się w polu 2 oraz polu4 zatem wyświetla 2 takie same rekordy. Jak temu zaradzić?? Może ma ktoś ciekawy pomysł