Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
harryboy1
Mam problem z brakiem polskich znaków. Od niedawna bawie sie phpem i niebardzo wiem co z tym zrobić... sad.gif
Vertical
Było już setki takich tematów na forum. Ustaw domyślne kodowanie iso-8859-2 i przekonwertuj na nie tekst:
  1. <?php
  2. echo strtr(&#092;"ąźś\", \"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  3. ?>
harryboy1
jak ustawić domyślne kodowanie na iso-8859-...
Vertical
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" >
harryboy1
dzięki wielkie... smile.gif
Code46
Cytat(Vertical @ 2005-03-17 18:52:53)
Było już setki takich tematów na forum. Ustaw domyślne kodowanie iso-8859-2 i przekonwertuj na nie tekst:
  1. <?php
  2. echo strtr(&#092;"ąźś\", \"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  3. ?>

Czy to trzeba wstawić na samym początku i w każdym skrypcie phpa?

Dlaczego jak am kodowanie ISO i plik rozszerzenie html to są poslkie znaki. Wystarczy, że tylko zmienie na *.php i już nie ma?
harryboy1
nie wim czemu tak jest ale yen problem udało mi się rozwiązać po pomocy Verticala...
ja tego kodu nie wstawiałem na początku tylko w miejcu gdzie hciałem cos wpisać..
np.:

1. <?php
  2. echo strtr(&#092;"Twój text do wyświetlenia na ekranie\", \"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  3. ?>

lub

1. <?php
  2. print strtr(&#092;"Twój text do wyświetlenia na ekranie\", \"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  3. ?>

Ja mam tylko daje proble z tym że bez polskich znków wyświetlają mi sie słowa pobrane z bazy mysql...
Code46
Znalazłem pośrednie rozwiązanie. Należy w pliku php.ini zmienić lub auktywnić opcję \
Cytat
default_charset = "iso-8859-1"
na default_charset = "iso-8859-2"[QUOTE]. I polskie znaki są w php. Ale teraz mam inny problem. W jednym pliku :
  1. <!-- Rejestracja -->
  2. <?
  3.  include &#092;"config.inc.php\";
  4. ?>
  5.  
  6. <html>
  7. <head>
  8. <meta http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html;
  9.  charset=iso-8859-2\"/>
  10. <meta name=\"pragma\" content=\"no-cache\" />
  11. <title>Rejestracja</title>
  12. <link rel=\"stylesheet\" type=\"text/css\" href=\"autoryzacja.css\" />
  13. </head>
  14.  
  15. <body>
  16. <br><br><br><br>
  17. <form action=\"register1s.php\" method=\"post\">
  18.  <table width=\"80%\" align=\"center\" border=\"0\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\">
  19. <tr>
  20.  <td align=\"left\">Regulamin</td>
  21. </tr>
  22. <tr>
  23.  <td align=\"center\"><textarea name=\"regulamin\" cols=\"95%\" rows=\"20%\">
  24. REGULAMIN ŚWIADCZENIA USŁUG UDOSTPNIANIA I ZARZĄDZANIA KONTAMI KLIENTÓW PRZEZ FI
  25. M ....
  26.  
  27.  
  28. I.Rodzaj i zakres usług
  29.  
  30. 1. .............................................................................
  31. ................................................................................
  32. ................
  33. 2. .............................................................................
  34. ................................................................................
  35. ................
  36. 3. .............................................................................
  37. ................................................................................
  38. ................
  39. 4. .............................................................................
  40. ................................................................................
  41. ................
  42. 5. .............................................................................
  43. ................................................................................
  44. ................
  45. 6. .............................................................................
  46. ................................................................................
  47. ................
  48.  
  49.  </textarea></td>
  50. </tr>
  51.  </table>
  52.  <br>
  53.  <table width=\"80%\" align=\"center\" border=\"0\" cellspacing=\"2\" cellpadding=\"0\">
  54. <tr>
  55.  <td width=\"60%\"><input type=\"checkbox\" name=\"Regulamin\" value=\"1\" /> Akceptuję regulamin</td>
  56.  <td><input type=\"radio\" name=\"Kto\" value=\"0\" /> Jestem pracownikiem</td>
  57.  <td><input type=\"radio\" name=\"Kto\" value=\"1\" checked=\"checked\" /> Jestem klientem</td>
  58. </tr>
  59. <tr>
  60.  <td width=\"65%\"></td>
  61.  <td align=\"right\"><input type=\"Button\" name=\"Button\" value=\"Wróć\" onClick=\"location.href='main.php'\"></td>
  62.  <td><input type=\"Submit\" name=\"Button\" value=\"Dalej\"</td>
  63. </tr>
  64.  </table>
  65. </form>
  66.  
  67. </body>
  68. </html>

W polu teztarea nie mam poslich znaków tylko znak �.

Co z tym zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.