Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sie nazywa typ zmiennej dla hasła
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
harryboy1
jak sie nazywa typ zmiennej dla hasła i jak sie nazywa typ zmiennej dla liczb całkowityvh ?/
Kinool
1) varchar, char
2) bigint, int, mediumint, smallint, tinyint

zalezy jakiego zakresu potrzebujesz smile.gif
harryboy1
Wiem że istniał taki typ zmiennej ,po którym zapisaniu w bazie nie wyświetlały sie normalne słowa w tej pozycji tylko gwiazdki (*******), to bylo barierą do odzczytania haseł użytkowników przez niepowołane osoby, tylo nie pamiętam jak sie ten ttyp nazywał (pass? password??) blink.gif
Kinool
password to funkcja MySQL ktora hashuje hasla podobny efekt mozna uzyskac korzystajac z funkcji md5 lub sha1 ale korzysta sie tam z typu znakowego o okreslonej dlugosci w zaleznosci od hasha np w md5 32 znaki w sha1 40 a wynik funkcji password() MySQL jest to 16 znakow
harryboy1
niewiem czemu cały czas wyżuca mi błędy blink.gif questionmark.gif

1. CREATE tabke login (id int(4) DEFAULT '0' NOT NULL, login char(30), kaslo password(),meil char(50),punkty int(1000),UNIQUE id(id),PRIMARYKEY (id));
  2.  
  3. ERROR 1064; Yoy have an error IN sql syntax near 'password(), meil .......

prubowałem już password bez nawiasów i z podaną liczba w nawiasie (16) i cały czas tosamo..... worriedsmiley.gif
zbig13
po pierwsze to nie
  1. CREATE tabke login
tylko
  1. CREATE TABLE login
a po drugie to password() nie jest typem pola tylko funckja szyfrujaca lancuch, wiec nie wiem czemu okreslasz nią typ pola.
harryboy1
z tym table to mi literówka poszła z przepisywaniu z edytora...
Czyli wyrtarszy że zapodam ją jako char a przy formlażu na stronie dodam password??
Jeśli tak to dziękówa wielka za pomoc smile.gif
Kinool
niezbyt dokladnie czytasz posty kolego, napisalem ci dokladnie co to password ze to funkcja nawet podalem dlugosc ciagu jaki generuje!!
harryboy1
Sorrki ale ja niewszystko odrazu łapie tongue.gif snitch.gif . Dzięki ogulnie za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.