Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 pytania!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boxer
Witam!

Mam kolejne 3 pytania:

1.

W zmiennej $tekst jest ciąg 'Proba'
Jak do zmiennej $tekst dodać ciąg ' mikrofonu '. Aby powstało 'Proba mikrofonu'.

2.
Chciałbym aby skrypt przechodził do innej strony, ale wpierw miałby wyświetlić na ekranie tekst, a następnie przejść do innej strony. Z tego co wyczytałem tutaj na forum to nie zadziała to z header. Czy istnieje jakas inna funkcja?

3.
Jak sprawdzić czy ciąg zawiera znaki alfanumeryczne?
sprawdzam z
  1. <?php
  2. if(!eregi('[a-zA-Z]+',$miejsce_urodzenia))
  3. ?>
ale wyłapuje tylko pierwszą literę w ciągu. Jak cyfra jest na kolejnym miejscu to nici, przepuszcza.

Dzięki za odpowiedz!
slash^
Ad 1:

1. <?php
  2. $text = &#092;"Proba\";
  3. $text .= &#092;"Mikrofonu\";
  4. echo $text;
  5. ?>

Ad 2:
Refresh w HTMLu?

ew. na poczatku skryptu dodaj funkcje ob_start()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, wtedy dziala header

Ad 3:
Wywal plus (+) i zobacz w manualu ereg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i eregi" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
boxer
1. Pytanie rozwiane.

2. Obojętnie czy mam ob_start(); dodane do pliku czy nie
header('Location: ./dziecko+.php'); <-- uruchamia tę stronę nie wyświetlając wcześniejszego tekstu.

3. Nie wymyślę samemu doszełem jeszcze do
  1. <?php
  2. !eregi('[a-zA-Z]+$',$imie)
  3. ?>
Teraz na początku i na końcu nie dopuszcza do innych znaków, ale w środku ciągu może wystąpić inny znak sad.gif . Nie istnieje jakaś inna funkcja?
slash^
Ad 2:

HTML: MetaTag Refresh

Ad 3:
Powinno dzialac...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.