Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada odświerzania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
usiek00
Czy da się w jakiś sposób zablokować możliwość odświerzenia strony questionmark.gif
bela
Ustaw sesje i jeśli user będzie miał sesje to nie wyswietlaj nic :]
usiek00
To chyba u mnie nie spełni rezultatów bo sesji uzywam do autoryzacji na tej stronie sad.gif
hwao
  1. <?php
  2. // Jakas strona.php (pamietaj ze mozna wejsc tu \"tylko\" jeden raz
  3.  
  4. if( isSet( $_COOKIE['new'] ) ) {
  5.  die( 'nie wierc sie' );
  6. }
  7. else {
  8.  setCookie( 'new', 'yhy', time()+3600 );
  9. }
  10. ?>

Trzeba pamietac ze user moze ciacho wywalic :-) a wtedy bedzie mogl odswierzyc (mozesz to zrobic na zasadzie ip + browser etc ale wtedy potrzebna baza)
usiek00
Dzięki to napewno w jakiś sposob mi pomoze Rkingsmiley.png

Ale jednak nie dokońca, ja to umieszczam na stronie gdzie mam ankiete, która co strona zapisuje się do mysqla i jak ktoś naciśnie "odświerz" to stosując rozwiązanie w/w pojawi się komunikat że ' ... ' .

A mnie chodzi o to aby wogóle niezadziałało naciśniecię klawisza "odświerz" da się tak zrobić questionmark.gif Tzn. jak się naciśnie "odświerz" to tak jak by się nic nie wykonało.

edytowany:

A jednak sie przyda biggrin.gif

Tylko mały help jak skasować poźniej dane ciacho z poziomu php ?
hwao
Było na forum :-)

1. <?php
  2.  
  3. // 1 sposob - uzywam
  4.  setCookie( 'new', '', time()-3600 );
  5. // 2 sposob - podobno dziala
  6.  unSet( $_COOKIE['new'] );
  7. // 3 sposob
  8.  setCookie( 'new', '', 0 );
  9. ?>
_Mateo
usiek00, ja uważam, że lepiej byłoby to zrobić np w javascript - to jest skrypt po stronie przegladarki - jest pewniejszy, tylko że różnie bywa pod innymi browserami niz IE. W JS na pewno taki skrypt jest, a w php jeszcze sie nie spotkałem, zeby po niacisnieciu "odswiez" zupelnie nic sie nie dzialo.
Seth
Aby zabezpieczyc sie przed odswiezaniem najlepiej zastosowac przekierowanie.

Wyglada to tak:

Stona1 -- tutaj wyswietlamy formularz
Po kliknieciu submita przechodzimy do strony 2

Strona2 -- tutaj zapisujemy dane do bazy i przekierowujemy na strone 3 (bez wyswietlania danych)
header('Location: ...');

Strona3 - tutaj pokazujemy wynik.

Przekierowanie praktycznie bedzie nei widoczne przez uzytkownika, a gdy ten bedzie chcial odswiezyc strone, odswiezy tylko wyniki (Strona3) bez ponownego przeslania danych z formularza.
usiek00
Spoko cos z tego bedzie.

A czy da sie usunac historie przegladnych stron czyli jak wchodze na jedna strone to na poczatku kasuje historie czyli z ktorej storny przyszedłem aby nie można bylo uzyc klawisza wstecz w przegladarce ?

Albo jeszcze jedno rozwiazanie tzn. jak biore submit to przechodze do nowego onka tylko, stare trzeba zamkna i tu z roznymi przegladarkami byłby chyba mały problem.

Czy jest komenda zamykajaca okno przegladarki niezaleznie czy jest to IE, Firefox czy Opera itp. questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.