Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie losowego obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maniaksz
Chciałbym prosić o pomoc. Chodzi mi o wygenerowanie obrazka z losowym tekstem, można spotkać coś takiego często podczas rejestracji użytkownika. Z wygenerowaniem losowej wartości raczej nie mam problemu, jednak nie wiem jak przekształcić taki tekst w gifa czy jpga a nastepnie porównać tekst obrazka z wartościa pola input. Jeśli ktoś mogłby mi podpowiedzieć jak zabrać się za coś takiego,byłbym bardzo wdzięczny:).

Z góry dziekuję i pozdrawiam.
hwao
w php masz zestaw funkcji do generowania rysunkow
http://pl.php.net/image

Powiecmy losnelo sie
hwao
Wiec robisz rysunek z takim napisaem nastepnie
md5( hwao )
i wysylasz to np cookie do usera
Po wprowadzenia do inputa danych porownujesz czy
md5( $_POST['input'] ) == $_COOKIE['wylosowane']

i to tyle

Wiecej informacji w wyszukiwarce forum pod fraza
token
i w google ;-)

Pozdro
tiraeth
Po wygenerowaniu tekstu (przez np. substr(md5(uniqid(rand(), true)), 0, 6)) zapisujesz go do pola hidden jako token_check ponownie zahaszowany jako md5, pole token sprawdzasz czy zahaszowane jest jakie same jak token_check. Można także wrzucić cookie do przeglądarki z wartością token'a którą sprawdzimy porównując ją z wpisanym tekstem w formularzu a następnie usunięmy ciasteczko smile.gif

Co do wpisywania tekstu na obrazek: imagettftext.php" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()

pozdro!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.