Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zliczyć ilość osób na stronie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
film
Potrzebuję najzwyklejszy skrypcik zliczający ilość osób będących aktualnie na stronie
Mistycus
Skryptu Ci pisał nie będę, ale proponuję użyć sesji, dzięki czemu każdy odwiedzający będzie miał swój identyfikator. Potem wystarczy już tylko zapisywać liczbę użytkowników do jakiegoś pliku, przyczym każde wywołanie strony przez któregokolwiek użytkownika, odświeżałoby ilość osób podawaną w tym pliku na podstawie tego, czy dołączyli nowi użytkownicy oraz jak długo dotychczasowi są bezczynni.

Myślę, że sobie poradzisz smile.gif
em1X
na kazdej stronie masz... a pisac mi sie nie chce

rejestrujesz ip oraz time() kazdego uzytkownika ktory wchodzi na stronie

ja to robie w mysql'u.. zliczam count(*) i mam ilosc uzytkownikow. Uaktualnianie polega na obliczeniu time()-$sql_query[time] i jezeli wartosc jest wieksza niz np. 100 (sekund) to ip jest usuwany z bazy

proste zalozenie winksmiley.jpg
em1X
mistyc nice ... 3 sekundy roznicy laugh.gif
Mistycus
A nie minuty :?: laugh.gif
em1X
holy shit =d rzeczywiscie winksmiley.jpg za duzo kodu i mi sie cyferki w oczach skaczom ;]
Mistycus
Mimo, że propozycja em1x i moja są w gruncie identyczne, to należy pamiętać, iż spod jednego IP może wychodzić wiele osób (sieć LAN lub serwer proxy). Użyj sesji lub ciasteczek (ewentualnie kombinacji wielu zmiennych środowiskowych) 8)
em1X
powinni obmyslic nowa metode przechowywania informacji na komputerach client'ow.. ulepszyc cookie? aby kazdy komputer w sieci je obslugiwal..
sa osoby ktore z nich nie korzystaja .. znam nie jednego debila z ie6 ktoremu ani na mysl zeby pozostawic jakis plik wbrew jego woli... i kluc sie z takim winksmiley.jpg)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.