Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php i mysql] jak przeszukac cala baze?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rml
witam,

prosze o pomoc - chcialbym przeszukac cala jedna tabele (wszystkie kolumny) na obecnosc powiedzmy "abc"...

probowalem w taki sposob, ale nie dziala, chociaz bledu nie wywala...

1. <?php
  2.  
  3. $q = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM produkty WHERE * = '$seek'\");
  4. $cnt = mysql_num_rows($q);
  5.  
  6. ?>

poza tym mysql_num_rows wywala jakis warning ze $q jest nieprawidlowe...

wydaje mi sie ze nie mozna uzyc w skladni WHERE gwiazdki, ale nie mam pomyslu jak to zrobic inaczej bez rozpisywania szukania po wszystkich kolumnach...

prosze o pomoc,
rml.
Ociu
Może:
  1. SELECT *
  2. FROM produkty WHERE opis LIKE %$seek%

% = *
rml
nie dziala... ratunku! :/ jak przeszukac calutka baze na obecnosc przykladowego "abc"?

zeby wynikiem byly wszystkie mozliwe pozycje w ktorych wystepuje "abc" w ktorejkolwiek kolumnie (w obrebie jednej tabeli)...

pozdro,
rml.
matid
  1. SELECT *
  2. FROM produkty WHERE kolumna1 LIKE %$seek% OR kolumna2 LIKE %$seek% OR kolumna3 LIKE %$seek% itd.
rml
heja,

no wszystko fajnie... ale...

nie dziala!

mam cos takiego:
  1. <?php
  2.  
  3. $q = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM produkty WHERE prodkod LIKE %$seek% OR nazwa LIKE %$seek% OR opis LIKE %$seek%\");
  4. while ($ls = mysql_fetch_array($q)) {}
  5.  
  6. ?>

i wywala mi cos takiego:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/public_html/test/seek.php on line 59

co robic? sad.gif

pzdr,
rml.
Bakus
to powinno zadzialac:
  1. <?php
  2. $q = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM `produkty` WHERE `prodkod` LIKE '%\" . $seek . \"%' OR `nazwa` LIKE '%\" . $seek . \"%' OR opis LIKE '%\" . $seek . \"%';\");
  3. while ($ls = mysql_fetch_array($q)) {}
  4. ?>
ferr
  1. <?php
  2. $q = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM produkty WHERE prodkod LIKE %$seek% OR nazwa LIKE %$seek% OR opis LIKE %$seek%\");
  3. while ($ls = mysql_fetch_array($q)) {
  4. echo &#092;"\".$ls[\"costam\"].\"\";}
  5.  
  6. ?>

?
NuLL
Może zamiast produkować mnóstwo LIKEów nie lepiej zastosować MATCH w MySQlu - o ile pamietam to to może pomóc smile.gif
rml
to znow ja smile.gif

no wiec mam taki kod:

1. <?php
  2.  
  3. $query = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM produkty WHERE MATCH (kodprod,nazwa,opis) AGAINST ('$seek')\");
  4. while ($ls = mysql_fetch_row($query)) {}
  5.  
  6. ?>

i niestety nie dziala sad.gif wywala cos takiego:

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/test/szukaj.php on line 56

co Wy na to?

pzdr,
rml.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.