Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: $_SERVER['HTTP_REFERER'] problem !
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
munky
Witam mam pewien problem i nie wiem czy jest on do rozwiazania.
Moze opisze czego nie moge rozwiazac a mianowicie...

W koszyku mam dodal i dodajac sobie do koszyka produkt czy wywoluja przycisk pokasz koszyk przenosi mnie do koszyka. W koszyku mam 3 buttony do kasy kontynuluj zakupy i popraw.

W przyciskuku kontunuluj zakupy mam podpieta fun. $_SERVER['HTTP_REFERER'] ktora zczytuje mi URL i bardzo ladnie dziala prblem pojawia sie kiedy przeladuje strone w celu dokonania zmian zawartosci koszyka w tym momencie zczytuje mi strone z przed przeladowania a chcialbym pamietac link poprzedni.

Problem w tym ze nie potrafie tego rozwiazac problem banalny ale dla mnie za trudny sad.gif a nie chce zczytywac GET zmiennch bo to za duzo kabinowania bardzo duzo.

pozdrawiam
munky
NuLL
Do formularza gdzie poprawiasz dodaj pole ukryte w ktorym zapiszesz strone na jaka musisz wrocic smile.gif
krzemian
Ew jak chcesz mieć to rozwiązane w jednym miejscu, bez dopisywania statycznych wartości w formularzach, to możesz posłużyć się $_SERVER['HTTP_REFERER'] i przemielić je wyrażeniem regularnym, wycinającym wszystkie zmienne
munky
krzemian ---> mam rozumiec ze mam podzielic ciag na poszczegolne skladowe questionmark.gif

bo rozwiazanie z formularzem chyba nie da rady bo po pierwsze nie mam forularza.Produktu sa na zasadzie tablicy asocjacyjnej i doklejenie tam samej zmiennej i tak mi zczytuje poprzednie przypisanie URL.

Nie wiem czy to jasno wyrazilem sad.gif

...krzemian moze cos wiecej mi powiesz questionmark.gif
NuLL
Hihi - php.Vademecum profesjonalisty - zgaduję tongue.gif
A ja dalej swoje - wskazówka bo chyba nie zlapałeś sensu winksmiley.jpg
Kod
<input type='hidden' name='my_referer' value='www.php.pl'>

Za pierwszym razem wrzucasz zmienną HTTP_REFERER - a potem masz już zmienną $_POST['my_referer'] która napewno się nie nadpisuje smile.gif

Jeśli to książka o której zgadłem to tam jest formularz jest - jeśli nie to chętnie posłucham jak zmienić liczbę produktów bez formularza...
munky
NuLL dzieki wielkie

Wiec tak ok jest form smile.gif bo inaczej nie moglby byc przeladowania hehehe

Zrobilem tak jak mowiles i jest ok tylko jak wykonam przeladowanie 2x to powraca do starej wersji.

plik kosz.php

1. include('cos.php');
  2. </HTML>

dalej w cos.php
mam na poczatku wlasnie zczytywanie pod zmienna $_SERVER['HTTP_REFERER'] robie to pod zmienna sesyjna.
Dalej mam kod i wywoluje fun. wyswietl_kosz

w ktory wstawilem wlasnie ukrytego inputa

1. <input type=hidden name=my_referer value='.$HTTP_SESSION_VARS['adres_url'].'>';

i nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem questionmark.gif
krzemian
[OT]
NuLL: o tej książce to było do mnie?smile.gif Bo nie za bardzo zrozumiałem sens tamtego zdania. W każdym razie pomysł jest autorski, jeśli o to chodzi:P Nie testowałem go jeszcze, bo nie miałem takiej potrzeby, ale myślę że spokojnie zdałby egzamin.
[/OT]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.