Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie Layout'u
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
mike
Mam dla Was pośbę.

Przygotowałem sobie pewien szablon strony w Fotosklepie ale nie za bardzo wiem jak go pociąc ( to znaczy technichnie wiem, ale nie wiem jaki układ zachować ).
Ważne jest to że stroną chciałbym napisać całkowicie w XHTML'u, nie tylko żeby przeszła walidację z XHTML 1.0 ale była zgodna z ideę XHTML'a.

Co oznacza że do ułożenia elementów na stronie nie powinny być wykożystywane tabelki, a tylko elementy blokowe.

A to szablon, proszę o pomysły.

P.S. Proszę nie komentujcie za wiele samego szablonu, nie jestem grafikiem a programistą, ale wszystkiego należy w życiu spróbować winksmiley.jpg
Dravo
Moim zdaniem to samo pocięcie nie powinno sprawiać problemu:
  • Logo
  • Pozioma próbka lewego, pomarńczowego dużego paska i ustawienie go jako tło.
  • Pozioma próbka prawego pomarańczowego paska, również jako tło, ale inaczej ustawione.
  • Probka pozioma paska będącego w "newsach" (niebieski), zakładając, że są one takie same, po prawej i po lewej. Ustawić je jako odpowiednio ustawione tła.
Natomiast pewnej dozy wiedzy będzie wymagało zdefiniowanie odpowiedniego wyglądu za pomocą CSS.

Edycja:
Pamiętaj, aby trzymać się standardów. Ogólna rada: nie staraj się, aby we wszystkich przeglądarkach wyglądało to identycznie, tylko aby wyglądało dobrze i elegancko (drobne różnice są nieuniknione).
Strus
Możesz zrobić tak, żeby ta niebieska ramka przewijała się razem z napisami "Zły uczeń...." i "Mike's Home.." tak jakby miałą obwolutę na te parenaście pikseli i na nie właśnie ustawić przezroczystość. Efekt będzie wyrąbisty smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.