Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Niechciany odstęp...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Volume
Mam dziwny problom, a mianowicie chcem zrobilem licznik linijek do plików txt z komentarzami wygląda to tak:

część zapisujaca niusa:
  1. <?php
  2.  
  3. $tablica=file($plik);
  4. for($x=0; $x<count($tablica); $x++);
  5.  
  6. $czas=date(&#092;"Y-m-d H:i:s\");
  7. $wpisane=$tytul.'|'.$czas.'|'.$wpis.'|'.$x.&#092;"n\";
  8.  
  9. ?>

część wyciągająca ilość linijek, wyswietlana przy niusie (czyli ma okreslac ilosc oddanych komenatrzy...):
  1. <?php
  2.  
  3. $lines=file($plik);
  4. $size = sizeof($lines);
  5. for($i=$w * $naStronie; $i<$w*$naStronie+$naStronie && $i<$size; $i++)
  6. {
  7. $l = explode(&#092;"|\",$lines[$i]);
  8. $kom=file(&#092;"komentarze/$l[3].txt\");
  9. for($x=0; $x<count($kom); $x++);
  10. echo &#092;"<h2>$l[0]</h2><p><span>Data: $l[1]</span><br />$l[2]<br /><a href=\"index.php?strona=komentarze&amp;id=$l[3]\">Skomentuj</a> [$x]</p>\";
  11. }
  12. ?>

No i tablica $l[3] jest to czesc wyciagajca nr równy nazwie plikum zrobilem sobie nową tablice:
$kom=file("komentarze/$l[3].txt");
for($x=0; $x<count($kom); $x++);
gdzie $x to oczywiście będzie ilosc wszystkich linijek..
No i niby wszystko ok - ale nie wiem skad bierze mi sie odstep przy wyswietlaniu - jakby $l[3]=wartosc+spacja...

Dlatego tez, przy kazdym niusie wyswietla mi sie komunikat:
Cytat
Warning: file(komentarze/4 .txt): failed to open stream: No such file or directory in //adres strony
I jak widac przy 4 jest odstep file(komentarze/4 .txt) - no i nie wiem gdzie popelnilem blad..

(dane komenatrzy oczywiscie zapisuja sie do odzielnych plików: komentarze/1.tx, 2.txt itd..)
strife
Witam,

A nie możesz tego odstepu usunąć za pomocą wyrażeń regularnych?

Pozdro!
SongoQ
zrob trim na $l[3]
Volume
Dzieki, udalo sie. Co prawda najpierw wyciagnalem to po przez substr() ale trim() jest krótszy wiec go wykorzystalem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.