Laki
18.05.2003, 15:41:59
Panowie musze zrobic Forum dyskusyjne w php zainstalowałem Apach 1.3.12 i niewiem co daleje nic sie neida zrobic mam duzo scryptów ...kilka forum zrobione przez kumpla ale niemoge tego odpalic niewiem co mam zrobic prosze o pomoc ...Z góry dziekuje
DeyV
18.05.2003, 15:46:33
Najlepiej skorzystać z gotowego i sprawdzonego systemu, np. forumBB
http://www.phpbb.com/ (polska wersja
http://www.phpbb.pl )
Posiada ono samodzielny instalator, który prowadząc za rączkę, uruchamia ten system. Potrzebne tylko dane o serwerze, na którym ma stać, adresie www, i danych do bazy MySQL.
Laki
18.05.2003, 16:11:02
Po odwiedzeniu kilka nascie razy waszego Forum moge stwoerdziać zę jestem Noobem(czytac novicjuszem laikiem) sorki ze zadaje takie dla was banalne pytania ale bardzo mi zalezy by zrobić to forum eeeeeeh... juz wiem dużo więcej ... po przejzeniu wielu postów. Dzieki prosze jakis wskazówki Z góry dziekuje...Laki
Wankster
18.05.2003, 18:32:43
Zadałbyś konkretne pytania :?:
Laki
18.05.2003, 18:58:41

Heehe wybieraja pace dyplomowe niewiedziałem czego sie łape ..ehh ale juz sie podjełem i musze ja zrobić. Mam kilka działajacych prostych Forum aale chciał bym sam napisac jakies proste forum z dobra Grafika )może z mała baza danych) ale neiwiem od czego sie zabrac nieznam dobrze php co powinienem na wstepie zrobić od czego zacząć.
Ma ktos jakis prosty Schemat ... albo z kad wziaść dokładny opis komend php.. bo ,musze zrobić dokładny opisik. !!

!! Dziękuje :?
spenalzo
18.05.2003, 19:05:29
Cytat
Ma ktos jakis prosty Schemat ... albo z kad wziaść dokładny opis komend php.. bo ,musze zrobić dokładny opisik. !!

!! Dziękuje :?
Opisy komend z
M A N U A L A do php, a niby skąd?
A schemat forum? Ściągnij sobie phpBB i przenalizuj kod :-P dużo nie ma...
Laki
18.05.2003, 19:18:19
Hmmmm.... Jestem Noob wiec duzo mi niepowiedziałes.. bawie sie w kodzie źródłowym ale wszystko na zasadzie prób i błedów....
eeeh kiedys moze mi sie cos uda zrobic ..Zna ktos jakas stronke z dobrymi opisami dla prostych szarych ludzi dla których php jest jak czarna magia. Prosił bym o jakies Linki albo Kontakt na GG nój namber :4149338 Laki wielkie dzięki :wink:
[fisher]
18.05.2003, 19:39:48
Laki: Dobra rada. Zacznij podchodzic do tego inaczej niz w stylu: dajcie mi gotowce, gdzie sa schematy itd.
Po pierwsze. Tutaj masz bardzo dobry podrecznik
http://pl.php.net/manual/pl
Po drugie Tutaj masz rowniez bardzo dobra ksiazke (IMHO)
http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm
Zaopatrz sie w ktoras z pozycji i zacznij czytac, a nie pros sie jak sep o jakies schematy, nie majac o tym zielonego pojecia i na dodatek gadajac bzdury
Laki
19.05.2003, 09:27:28
Skoro tak twierdzisz ze prosze o gotowce to sie myliszx ja prosiłem o jakies materjały z opisami komend w php.Bo jestem zielony .. Małe sprostyowanko!

....
scanner
19.05.2003, 10:02:33
Laki: Problem polega na tym, że nawet Noob (lub za Karolem Mayem Greenhorn) nie ma taryfy zniżkowej, czy ulg.
Podjąłeś się tematu napisania forum dyskusyjnego w php. Jaki jest Twój problem? Nie znasz języka. Chcesz pomocy, ok. Ale pomoc nie polega na tym, że powiesz "Bawie sie w kodzie źródłowym, pomóżcie". Nasza pomoc polega na tym, że podsuwany wskazówki, które pomogą danej osobie rozwiązać określony problem.
Nie uczymy się za nikogo, nie piszemy nic za nikogo (chyba, że jest to ciekawe zagadnienie i jest kilka wersji rozwiużań - wtedy rozwija się dyskusja).
Ty podchodzisz do tematu od złej strony. Najpierw przyjrzyj się rożnym działającym Forom - np. naszemu. Zobacz jakie mechanizmy tu działają, jakie są możliwości.
Następnie rozpisz na kartce, co ma mieć Twoje forum.
Rozpisz jakie będą wymagania systemowe (php, MySQL, inna baza..)
Zacznij od narysowania jakiegoś diagramu, algorytmu. Następnie stwórz strukturę bazy (nieważne, czy bazy "rzeczywistej" czy systemu plików.
Wykorzystuj sam zasoby internetu. Wszystkie potrzebne (podstawowe) masz w mojej sygnaturce. Zapewniam Cię też, ze rozwiązania chyba wszystkich problemów jakie możesz napotkać znajdziesz na forum. Nasza baza danych jest naprawdę bardzo duża.
Wątek ten przenoszę do Hydeparku.