raf_79
19.04.2005, 09:22:14
Witam Wszystkich
Mam takie pytanie, na które niestety nie potrafie znaleźć odpowiedzi.
Mam formularz w którym jest pole file które jest potrzbe do uploadu plików
i oprócz tego pola są też inne któe musza być wypełnione po wciśnięciu submit
wysyłam to israwdzam czy jest wszystko oki jeśli tak to sobie coś tam robie a jeśli nie to wypisuje komunikaty o tym ze pole ma być wypełnione i wypysuje jeszce raz ten formularz i każdemu polu potrafie przypisać daną oprócz pola file czy jest to możliwe a jeśli tak to jak prosze o pomoc
Pozdrawiam
nospor
19.04.2005, 09:43:13
Ja szczerze powiedziawszy nie wiem i sam bym się z chęcią dowiedział.
Jako połowiczne rozwiązanie propnuję Ci sprawdzać w js czy pola są wypełnione i dopiero wtedy gdy jest wszystko ok to wysyłać formularz. Rozwiąże to problem. Jest to jednak rozwiązanie połowiczne, gdyż js można wyłączyć.
kszychu
19.04.2005, 10:10:40
Proponuję przechwycać plik na serwerze, zapisywać go do sesji i później zamiast z $_FILES odczytywać jego dane z $_SESSION.
dr_bonzo
19.04.2005, 10:24:11
Nie da sie wypelnic pola file! (i dobrze, patrz: ukryty formularz - wypelniasz automatycznie pole file wartoscia: "/etc/passwd" i wysylasz automatycznie - masz plik z haslami usera).
raf_79
19.04.2005, 10:54:20
Dzięki za odpowiedź teraz już wiem dlaczego nie mogłem znaleźć jak to się robi
Tak sobie myśle że to wsumie fajnie że jest pozabezpieczane tak wszystko ale z drugiej strony to jak ktoś ma kilka plików uploadować (np 10) i w pocie czało wybrał te pliki i się okazało że nie wypełnił czegośi mu wcieło te ścieżki z tego pola to idzie się troszke zdenerwować
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki z odpowiedź
nospor
19.04.2005, 11:01:22
i dla tego zastosuj js. jak ktos nie chce się denerwowac to nie wylaczy js i będzie wszystko super
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.