Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana kodowania znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Janek
Witam!

Zalozylem sobie konto na zagranicznym serwerze funpic.org i tam wlasnie mam problem biggrin.gif
Konkretnie wgralem na serwer forum PHPBB i nie mam na nim polskich znaków.
Dopiero kiedy w menu IE wybiore Widok/Kodowanie/Europa Środkowa wszystko jest ok. I teraz pytanie: nie da moze jakos zrobic, zeby uzytkownicy nie musieli grzebac w menu, tylko zeby sie automatycznie zmienialo te kodowanie?
Jesli sie nie da tak calkiem automatycznie to moze wiecie jak zrobic taka liste rozwijalna na ktorej zmienia sie kodowanie(widzialem na jakiejs stronie cos takiego), aczkolwiek automatycznie byloby najlepiej biggrin.gif:D biggrin.gif
Pozdrawiam
nospor
W sekcji meta daj:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=iso-8859-2" />

I jak ktoś ma kodowanie w przeglądarce ustawione na automatic to powinno dzialać
Gość_Janek
Tylko ja mam to dodac do kazdego pliku z forum PHPBB ?! LOL duzo tego bedzie biggrin.gif biggrin.gif
nospor
do każdego który będzie oddzielnie wyświetlany.
Gość_Janek
No niestety, pozmienialem wszedzie na kodowanie ktore napisales, rozne rzeczy juz probowalem i caly czas są krzaczki sad.gif Mysle ze to wina serwera...
nospor
może w przeglądarce nie masz automatic ustawione. podaj linka do strony
Gość_Janek
Mam ustawione na automatycznie...

LINK
nospor
No faktycznie nie działa
Gość_Janek
A wiesz moze jak zrobic cos takiego...

LINK

jest ta lista rozwijalna - tam mozna zmieniac kodowanie, to bym cos takiego wstawil zeby uzytkownicy jak cos mogli sobie zmieniać to.
Gość_Janek
Chyba ze to w ogole o co innego w tym chodzi..
Strus
Takie rzeczy się ustawia a panelu administratora forum phpBB a nie grzebiąc po plikach...
Gość_Janek
Wynika z tego ze juz to ustawiales, skoro wiesz ze to jest w panelu, bo ja tam nic nie widze, a na forum phpbb piszą zeby zmieniac kodowanie w plikach.
W kazdym razie tak czy tak nie dziala - musi byc chyba polski serwer...
Strus
No dobra smile.gif Coś mi się pojarało, patrzyłem właśnie do panelu administracyjnego forum phpBB i w istocie nie ma tam czegoś takiego jak wybór kodowania:P
Generalnie gdzieś to było, może przy instalacji, ale nieważne.

Znajdź plik overall_header.tpl i w nim na samej górze wklej ten kod
  1. <?php
  2. header(&#092;"Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2\");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.