Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyśrodkowanie <legend> w <fieldset>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
czachor
Mam taki kod...
  1. <legend>Tytuł ramki</legend>
  2.  
  3. <label for="sth">Sth:</label>
  4. <input type="text" name="sth" />
  5.  

Wynikiem tego będzie m. in. napis "Tytuł ramki", który pojawi się w obramowaniu w lewym górnym rogu...

Pytanie... Jak zmienić pozycję tego tytułu (znacznik <legend>)? Próbowałem z text-align: center dla <legend> - bez zmian, dla <fieldset> - wtedy wyśrodkowuje zawartość ramki, a nie "Tytuł ramki".

Albo mam jakieś zaćmienie, albo się nie da smile.gif Z góry dzięki za pomoc!
matid
AFAIK nie można tego zrobić w CSS, czyli nie ma żadnego rozwiązania zgodnego ze standardami. Jedyne co działa to:
  1. <label align="center">Sth:</label>
Strus
Cytat(matid @ 2005-04-19 15:26:06)
AFAIK nie można tego zrobić w CSS, czyli nie ma żadnego rozwiązania zgodnego ze standardami. Jedyne co działa to:
  1. <label align="center">Sth:</label>

Jak nie można zrobić w stylach ? Musi się dać, co prawda nic mi dogłowy nie przychodzi, ale jeszcze dziś wymyśle jak to zrobić przy użyciu CSS biggrin.gif

Co do atrybutu align w selektorze label to ma on status Deprecated winksmiley.jpg
czachor
No właśnie prawdopodobnie nie da się tego zrobić, przynajmniej żeby żyć w zgodzie z W3C, także użycie align (co faktycznie działa) odpada...
Próbowałem z text-align, ale doczytałem, że dla <label> przyjmuje tylko wartości left, right, top, bottom.

Także ogólnie to lipa worriedsmiley.gif, nie będzie wycentrowane smile.gif

Strus - jeżeli uda Ci się coś wykombinować, to będzie super smile.gif
bregovic
<strzał_w_ciemność>A próbowałeś z margin: auto ?</strzał_w_ciemność>
matid
Cytat(bregovic @ 2005-04-19 22:21:44)
<strzał_w_ciemność>A próbowałeś z margin: auto ?</strzał_w_ciemność>

Ja próbowałem, nie da się.

Generalnie ustawianie marginesów pola Label daje niesatysfakcjonujący efekt
Strus
Cytat(czachor @ 2005-04-19 20:40:59)
No właśnie prawdopodobnie nie da się tego zrobić, przynajmniej żeby żyć w zgodzie z W3C

Generalnie ten przykład co Ty podałeś to jest niezgodny z W3C
  2.  
  4. <input type="text" name="sth" />
  5.  

bo brakuje id, label musi odwoływać się do id nie do name, czyli
  2.  
  4. <input type="text" name="sth" id="sth" />
  5.  

Cytat(czachor @ 2005-04-19 20:40:59)
Strus - jeżeli uda Ci się coś wykombinować, to będzie super smile.gif

Coś. Dobrze, że napisałeś coś, bo nie wiem jak to wyśrodkować, ale doszedłem do tego jak to przesunąć, a to jest już coś. Bo zreguły takie coś się ustawia na sztywno, więc jak tlko będziesz znał szerokość pola input to możesz zrobić tak, że będzie wyglądać jakby było na środku.

Generalnie zawsze możesz odsunąć to od rogu tej ramki.

Kod jest pod linkiem, bo wyciągnołem style z kodu dla lepszej widoczności http://strusio.net/public/css/upartyfieldset.xhtml

i jak ?
czachor
No i to jest myśl smile.gif Dzięki za kod, inputa mam ustawionego też na sztywno, więc pasuje jak ulał smile.gif

I również dzięki za wskazówkę dot. id - nie zauważyłem tego.

Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.