Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana atrybutu pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Login
Witam!
(tylko znów mnie nie besztajcie za ten post i nie umiejętność szukania)
Otóż potrzbuję funkcji, która by sprawdzała cz dan plik/folder mają uprawnienia CHMOD 777 i jak dany folder lub plik miały by uprawnienia 777 to wyświetli się napis TAK a jeśli ich nie ma to napis NIE.
Mam taką funkcję ale ona sprawdza czy plik ma uprawnienia ustawione na 755
  1. <?php  
  2.  
  3. $file = 'plik.php';
  4.  
  5. if (is_executable($file)) {
  6.  echo TAK;
  7. } else {
  8.  echo NIE;
  9. }
  10.  
  11. ?>

Ale to wyświetla TAK jeśli ma uprawnienia 755 i 777 a mi jest potrzebne na 777
i jeszcze jedno jak chcę otworzyć plik do zapiu i jest on ustawiony na uprawnienia 644 to nie mogę zapisaći chciałbym zrobić coś akiego
1.Zmień atrybut pliku plik.txt z 644 na 777 i funkcję LOCK_UN
2. Zapisz do pliku dane
3. ustaw atrybut 644 i fukcję LOCK_SH
Czy dało by się tak zrobic?
Leezard
a jednak sie nie chce poszukac tongue.gif

np funkcja fileperms tutaj

co do zapisywania do pliku, to jesli nie masz praw to oczywiste ze nie zapiszesz, natomiast zeby zmienic prawa musisz moc je zmienic, czyli np musisz go sam stworzyc i od razu po touch dac chmod'a (pod warunkiem ze katalog jest zapisywalny dla ciebie)
Login
a jeśli mam taką funkcję
  1. <?php
  2. $file = fopen(&#092;"test.txt\", \"w\");
  3. ?>

I plik test.txt nie isnieje to ta funkcja utworzy go samemu I co trzeba dodać, aby przy tworzeniu pliku miał on CHMOD 777
dr_bonzo
A do manuala nie chce sie zajrzec i sprawdzic? Nie ma takiej opcji, po stworzeniu pliku musisz go zchmodowac.
Leezard
oj ludziki kochane, manual naprawde nie gryzie winksmiley.jpg

jest funkcja chmod do tego, czyli po utworzeniu pliku (tylko nie iwem po co fopen, skoro pliko mozna utworzyc przez touch) musisz dac chmoda z odpowiednimi prawami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.