Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: listowanie produktow w wierszach - jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rml
witam,

potrzebuje listowac produkty w wierszach - trzy produkty i kolejne <tr>i znow trzy, itd... jak to zrobic? normalna petla raczej nie zadziala, bo musialbym co trzy wykonania dodawac </tr><tr> a tego wlasnie nie umiem...

podpowiecie?

pozdro,
rml.
Leezard
podejrzewam ze jednak umiesz winksmiley.jpg do normalnego for'a, czy while'a dorzucic np warunek sprawdzajacy czy juz masz 3 (np sprawdzanie licznika petli), albo ustawienia jakiejs zmiennej pomocniczej, inkrementacji jej przy kazdym przejsciu i sprawdzaniu czy jest podzielna przez 3. mozliwosci jest wiele
ActivePlayer
napisz kawalek kodu.
rml
tak, bylbym wdzieczny za wskazanie jak liczyc ile razy petla sie wykonala smile.gif bo domyslalem sie ze musi byc taka opcja, ale nie wiem jak ja zrealizowac bezposrednio w kodzie...

wiec, jak sie liczy ilosc wykonan petli?

pozdro,
rml smile.gif

DODANE:

no wiec chwile po dodaniu tego posta wpadlem na idee ze mozna ustawic $zmienna przed petla na 0, a w petli zrobic $zmienna = $zmienna + 1; i w ten sposob sprawdzac! smile.gif)) cudne winksmiley.jpg dzieki!

ale... jaka funkcja sprawdzic czy jest podzielna przez 3?

pytam z ciekawosci, bo jesli warunek zostanie spelniony ($warunek == 3) to mozna dac $zmienna = 0; i od nowa zabawa smile.gif wiec super smile.gif

dzieki, dzieki smile.gif

pozdrawiam,
rml.
Leezard
a o arytmetyce modulo slyszales? tam jest taki fajne dzialanie ktore zwraca ci reszte z dzielenia jednej liczby przz druga (w php tym operatorem jest %). czyli dajesz sobie swoj $licznik%3 i sprawdzasz wynik. Jak 0 to podzielna przez 3, ale twoj patent nie wymaga tego. jesli dojdizesz w petli do wartosci licznika 3 to poprostu ja resetujesz (ustawiasz na 0) i wypisujesz swoje </tr><tr>, a w kazdym przejsciu petli sprawdzasz stan tego licznika czy jest = 3. i po zabawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.