Co do pytan o ksiazke "PHP5. Zaawansowane programowanie",
http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm.
Ktos tu mowil ze nauczyl sie z niej programowania obiektowego. Ten rozdzial akurat pominelem. Ja bym tej ksiazki nie traktowal jako wstepu do php5 to jest raczej pozycja dla programisty zaawansowanego (Jak sam tytul wskazuje).
Techniki opisane w ksiazce sa bardzo przydatne w projektowaniu i wykonywaniu Aplikacji (Wlasnie aplikacji bo trudno juz to nazwac skryptani) w PHP5. W ksiazce jest duzo ogolnych wzorcow projektowych. Maja one ta zalete ze mozna je wykozystac prz tworzeniu wielu roznorodnych aplikacji. Wzorce nie sa zbyt rozbudowane (z paroma wyjatkami), wlasciwie to jest to wersja minimum, i dobrze mozna samemu je rozwijac. Omowienie samego kodu programu nie zawsze jest pelne i dobre. To sprawia ze czasem trzeba posiedzic nad tym dluzej zeby caly ten kod rozlozyc na czesci i w pelni zrozumiec.
Niestety pare rozdzialów w tej pozycji to raczej lanie wody, ale z kolei inne, sa naprawde niezle (jest paru autorow moze jeden z nich jest slabszy?!) A moze wynika to z faktu ze autorzy chciali zadowolic i zaawansowanych programistow i calkiem poczatkujacych. Chyba nie do konca sie to udalo. W efekcie poczatkujacy beda utykac w niektorych rozdzialach a starzy wyjadacze beda przerzucac czasem kartki omijajac kawalki gdzie np. omawiany jest mechanizm sesji wbudowany w php.
Jeszcze jedna duza wada tej pozycji! W PHP5ZP jest duzo bledow w tekscie, w kodzie programow a nawet kodach w plikach na ftp helionu.
Podsumowujac nie zal mi ze wydalem kase na ta pozycje, chyba jest warta te 70dych. Ksiazka jest zreszta o tyle fajna ze opisuje wzorce, tak wiec po 1 krotnym przeczytaniu mozna ja opchnac na allegro, robiac sobie najpierw krotkie przypisy do poszczegolnych kodow sciagnietych z ftp helionu.