Jakie istnieją sposoby na tworzenie nowych plików tekstowych? Mozna fopen('jakisplik.txt', 'w'); ale niestety dziala mi to tylko na serwerze lokalnym, bo na tym gdzie mam strone funkcja ta jest zablokowana. Probowalem też touch(); ale tez nie działa .
Jakie istnieją sposoby na tworzenie nowych plików tekstowych? Mozna fopen('jakisplik.txt', 'w'); ale niestety dziala mi to tylko na serwerze lokalnym, bo na tym gdzie mam strone funkcja ta jest zablokowana. Probowalem też touch(); ale tez nie działa
Serwer stoji na linux'ie/unix'ie ? Jezeli tak to ustaw odpowiednie chmody na katalogi
dr_bonzo
27.04.2005, 14:41:20
j.w.: sprawdz chmody -- tzn katalog skrypt musi miec prawa zapisu w katalogu, w ktorym chcesz utworzyc plik zazwyczaj bedzie to 0777.
Ale jesli masz zablokowane funkcje do tworzenia plikow to lipa -- nic nie zrobisz (mozesz jeszcze sprobowac skopiowac pusty plik i go dytowac).
Guest
27.04.2005, 15:17:50
je¶li wymienione przez ciebie funkcje (prawa zapisu i touch()) nie działaj±, to jest to kwestia chmodu - daj 777 to zadziała. Jak nie masz uprawnien do takiej operacji, to popro¶ admina serwera.
Janek111
27.04.2005, 15:49:30
Tylko że ja chciałem tworzyć te pliki w katalogu głównym, a do tego chmodu lepiej nei zmieniac, o ile w ogole sie da.
To sprobuje wtedy tworzyc te pliki w jakims osobnym katalogu to moze zadziała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.