Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sonda
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Mateo
Witam!

Mam skrypt banalnej sondy ktora ma miec 5 odpowiedzi.
wyglada on tak:

1. <?php
  2.  
  3. require(&#092;"poll/settings.dat\");
  4.  
  5. if(empty($poll) && empty($_COOKIE['vote'])) {
  6. echo(&#092;"<form method=post action=\"$PHP_SELF?poll=vote\"><table border=\"$table_border\" width=100% bordercolor=\"$table_border_color\"><b><center>$question</center></b>\");
  7. echo(&#092;"<tr><td><input type=radio name=\"odp\" value=\"1\"/></td><td>$option1</td></tr>\");
  8. echo(&#092;"<tr><td><input type=radio name=\"odp\" value=\"2\"/></td><td>$option2</td></tr>\");
  9. echo(&#092;"<tr><td><input type=radio name=\"odp\" value=\"3\"/></td><td>$option3</td></tr>\");
  10. echo(&#092;"<tr><td><input type=radio name=\"odp\" value=\"4\"/></td><td>$option4</td></tr>\");
  11. echo(&#092;"<tr><td><input type=radio name=\"odp\" value=\"5\"/></td><td>$option5</td></tr>\");
  12. echo(&#092;"<tr><td colspan=2 align=center><input type=submit name=\"submit\" value=\"Głosuj!\"/></tr></table></form>\"); }
  13.  
  14. if(isset($poll)) {
  15.  
  16. if ($poll='vote') {
  17.  
  18. if(isset($_POST['odp'])) {
  19.  
  20. $odp=$_POST['odp'];
  21. $count=file(&#092;"poll/count.dat\");
  22. if($odp=='1') {
  23. $count['0']++; }
  24. elseif($odp=='2') {
  25. $count['1']++; }
  26. elseif($odp=='3') {
  27. $count['2']++; }
  28. elseif($odp=='4') {
  29. $count['3']++; }
  30. elseif($odp=='5') {
  31. $count['4']++; }
  32. $fp=fopen(&#092;"poll/count.dat\", \"w\");
  33. fputs($fp, $count);
  34. echo(&#092;"Dzięki za oddanie głosu w tej sondzie :)\");
  35. fclose($fp); }
  36.  
  37. } }
  38.  
  39. ?>

Problem tkwi w tym, że zamiast zapisać całej tablicy do pliku zwraca mi Array i zapisuje to do pliku. gdzie jest bł±d? Dame przechowuje w pliku tak jak to przy funkcji file. Z góry dzięki za odpowiedĽ
Zajec
$count będzie zawartością pliku. Niezależnie od tego jak on wygląda, nie zmieni się sam w array. Więc poprzez $count[x] odowłujesz sie jedynie do konkretnych liter string'a.
hwao
  1. <?php
  2. $fp=fopen(&#092;"poll/count.dat\", \"w\");
  3. fputs($fp, implode( '', $count ) ); // tu tu :) nie wiem czy jako glue nie powino byc \"n\" ale to sprawdz juz :)
  4. echo(&#092;"Dzięki za oddanie głosu w tej sondzie :)\");
  5. fclose($fp); }
  6. ?>
Zajec
Czyli jakieś bzdury gadałem? winksmiley.jpg

Można poznać strukturę Twojego count.dat? Jestem ciekaw jak to wygląda, że to co napisał hwao może pomóc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.