Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bledy po instalacji CMS-a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomex
Witam !
Moj problem wyglada nastepujaco: jest instalacja CMS-a zwanego Nuke wersja 7.6. -> Nie uruchamia sie juz Nuke. Zdazylem, bowiem chyba cos namieszac ... Najpierw nie bylo mozliwe wejscie na strone z lokalnej maszyny, a z czasem takze ze zdalnej. Spowodowaly to pewnie moje modyfikacjena stronie ... :-\ Pokazuje sie zatem "plansza informacyjna" mowiaca o problemie - wskazuje, ze dotyczy on MySQL.
Wystepuje tutaj teraz dziwna sytuacja (wg. mnie): kiedy chcem wejsc do
MyAdmin'a z adresu http://localhost/myadmin to ukazuje sie kolejna strona informujaca o nieprawidlowosci - wskazuje na MySQL i podaje kod bledu #2003. Natomiast, kiedy wpisze w przegladarke adres IP mojego komputera/serwera nastepnie myadmin, to strona sie otwiera.
Nie bede ukrywal, ze moja znajomosc zarzadzania bazami MySQL jest na chwile obecna zbyt mala aby dalej samemu sobie poradzic. Zauwazylem juz jednak pewna nieprawidlowosc: kiedy uruchamiam sprawdzanie tabel w bazie nuke.sql to mam taka informacje, ze "costam nieprawidlowe relacje/indeksy - aid". Kiedy uruchamiam naprawianie tabel, to jest ono wykonywne i jest niby wszystko Ok.
Jednak, jak ponownie je sprawdzam to sytuacja sie powtarza (wg. mnie,
wskazuje to chyba na uprawnienia uzytkownika u_nuke). Ponadto stwierdzam co najwazniejsze, ze tabela nuke_authors jest pusta czego zupelnie nie pojmuje. Postanowilem wiec, ze jedynym rozwiazaniem jest wyciecie wszystkiego, czyli deinstalacja serwera baz danych oraz usuniecie wszystkich plikow z serwera. Przeprowadzilem caly proces instalacji ponownie, konfiguracja wg. opisu.
Tutaj spotkalo mnie najwieksze zdziwienie: Sytuacja sie powtorzyla - tzn. znowu nie mozna wejsc. Nie dokonywalem zadnych modyfikacji, jak wiec jest mozliwe aby zaraz na starcie byly bledy ? Niestety, nie rozumiem tego (zastanawiam sie juz nawet czy jest mozliwe miejsce, ktore moze przeoczylem, a w ktorym byly zapisane poprzednio jakies ustawienia, ktore sie zachowaly).
BTW
W pliku config.php edytowalem jedynie wpisy takie jak host, uname, pass, name i sa one poprawne. Serwer jest zainstalowany na wXP-sp2, natomiast instalacja MySQL to mysql-essential-4.1.10a-win32.msi
Czy moge liczyc na pomoc ?
Z gory bardzo dziekuje.
Kshyhoo
Proponował bym zacząć od ponownej instalacji, nie zajmuje to wiele czasu. Dziwię sie, że Nuke nie chodzi po instalacji, to chyba najłatwiejszy CMS do instalki. Jak piszesz o błędach, to podaj ich treść, samo pisanie, że wyświetlany jest błąd bazy nie dowodzi, że skopałeś instalację.
tomex
Witam !
Komunikat błedu: "#2003 - Serwer nie odpowiada".
BTW
Napisalem, ze juz robilem reinstalacje winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.