Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt php linków
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
psq
Mam stronkę index.php narazie, tworze ją. Ale kiedyś widziałem taki skrypt, że jeżeli mam link jakiś w indexie i klikne go, to (standard otwiera powiedzmy costam.php) nie zamyka indexu i nie laduje na nowo strony, tylko do jakiejs tam tabeli (srodkowej powiedzmy) zawartosc costam.php; a grafika menu i reszta zostaje tak jak w index.php.
Jest to dobre, poniewaz jak cos załaduje do indexu, np. kolejny link do głównego menu, to nie bede musiał robić to w 10 innych plikach.. rozumiecie o co mi chodzi? worriedsmiley.gif
Zaznacze, ze nie chodzi mi o wbudowaną ramkę, tylko taki skrypt php, on jest super, a nie moge znalesc..

ojejku.. przepraszam, z tego wszystkiego nie tu temat założyłem. sad.gif
ikioloak
Linki tworz w ten sposob:
np. link do strony kontakt:
  1. <a href="index.php?go=kontakt">Kontakt</a>

i teraz w komorce w ktorej chcesz wlansie zmieniac zawartosc:
  1. <?php
  2.  
  3. if (!isset($_GET[&#092;"go\"]))
  4.  include(&#092;"main.php\");
  5. else include($_GET[&#092;"go\"].\".php\");
  6.  
  7. ?>

main.php bedzie zawierac tekst ktory pojawi sie w tej calej dynamicznej komorce jesli ktos wejdzie na strone glowna czyli index.php bez zadnego parametru.
Jesli ktos kliknie na link to do tej komorki bedzei ladowana strona o nazwie podanej w parametrze go z roszerzeneim php.
psq
Dziękuję:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.