Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: okienko
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
team onetu pracuje nad komunikatorem opartym o jabbera...
sie bedzie zwal "okienko" winksmiley.jpg
nie sadzicie ze nazwa denna??
co wogole sadzicie o tworzeniu przez onet komunikatora na protokole jabbera??
wedlug mnie kolejny tlen/wpk.... tylko z denna nazwa
dr_bonzo
Nazwa beznadziejna tongue.gif

A poza tym czemu ujawniaja swoje plany tak wczesnie, a nie poczekaja az beda miec gotowa wersje -- inne portale pewnie tez zaczna robic swoje jabb-komuniaktory.

No i pewnie dodadza reklamy :/
GrayHat
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-15 13:53:08)
Nazwa beznadziejna tongue.gif

A poza tym czemu ujawniaja swoje plany tak wczesnie, a nie poczekaja az beda miec gotowa wersje -- inne portale pewnie tez zaczna robic swoje jabb-komuniaktory.

No i pewnie dodadza reklamy :/

a gdzie widzisz ze ujawniaja plany?? tongue.gif
te info co podalem to od animowego programisty z onet dev team winksmiley.jpg
sirrus
Oczywiście onet nie może pozostać w tyle za konkurencją i zaprojektować coś nowego (nie będę się wypowiadał o tym ich starym komunikatorze, bo szkoda gadać w ogóle...).

Swoją drogą, interakcyjność stron internetowych rośnie (między innymi AJAX mam na myśli...), kto wie - może w niedalekiej przyszłości, komunikatory internetowe nie będą programami instalowalnymi "jako tako" lokalnie, lecz będą to tylko i wyłącznie rzeczy on-line, komunikujące się z użytkownikiem nie za pomocą oddzielnej aplikacji, lecz za pomocą przeglądarki. Mamy już chyba kilka takich rozwiązań... mniej lub bardziej udanych. Póki co widzę dużo niedogodności, ale przyszłość pokaże...
dr_bonzo
Cytat(GrayHat @ 2005-05-15 13:14:00)
a gdzie widzisz ze ujawniaja plany?? tongue.gif
te info co podalem to od animowego programisty z onet dev team winksmiley.jpg

No a skad moglem wiedziec ze pochodza z takiego zrodla -- myslalem ze podali to np. na swojej stronie -- oficjalnie.

Szykuja sie wzolnienia w onecie tongue.gif:P:P

Moze przez to jabber stanie sie troche popularniejszy.
GrayHat
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-15 14:45:08)
No a skad moglem wiedziec ze pochodza z takiego zrodla -- myslalem ze podali to np. na swojej stronie -- oficjalnie.

Szykuja sie wzolnienia w onecie tongue.gif:P:P

Moze przez to jabber stanie sie troche popularniejszy.

@bonzo: watpie ze bedzie popularniejszy... spojz wp i o2 tez maja komunikatory na jabberze winksmiley.jpg

@sirrus: to sie nazywa chat tongue.gif

mam nadzieje ze nie bedzie zwolnien winksmiley.jpg
Marusz
Moze kontynuacja: http://ok.onet.pl/

Swoja droga, masz pozwolenie od tego developera z onet.pl na rozpowszechnianie takiej informacji? Bo jesli nie, to:
- straciles (watpliwa) znajomosc
- nie jestes godzien zaufania
sirrus
@GrayHat To o czym mówię, nie nazywa się chat. Przeczytaj proszę mojego posta raz jeszcze. Przecież gdyby chodziło mi o chat to napisałbym chat, nieprawdaż?
GrayHat
@Marusz: nie buj ryby winksmiley.jpg
@sirrus: dla fun`u to ujelem... swego czasu widzialem w jawie potezna platforme komunikacyjna dla sieci zamknietych...
sirrus
@GrayHat : sorry, ja też wszystko za śmiertelnie poważnie traktuje tongue.gif

Ale dewagując dalej, to faktycznie tego typu komunikatory pojawiały się napisane w Javie, nie wiem - może to jest ich przyszłość - gdy Java będzie chodzić już w miarę normalnie na wszystkich komputerach (maszyny wirtualne są nadal bardzo zasobożerne), przy okazji na komórkach i PDA. Jest wiele osób, które używa kilku komputerów itd. - dla nich taki komunikator, który nie byłby uciążliwy w obsłudze, którego nie trzeba by było instalować i który dane przechowywał by na serwerze, to niemal zbawienie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.