Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośniki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
micro
Napisałem skrypt który wyświetla listę baz i poszczególne tabele z odnośnikami. I mam problem nie wiem jak zrobić aby po kliknięciu na dowolną wyświetlona tabelę pokazały mi właściwości tej tabeli w nowym oknie.
Poniżej skrypt
[php:1:d8c4826d98]
<?
$conn = mysql_connect("localhost", "root", "test") or die
("Nie mozna się połączyć z bazą");
$dbs=@mysql_list_dbs($conn)
or die ("Próba uzyskania listy bazy danych nie powiodła się.");

for($i=0;$i<mysql_num_rows($dbs);$i++) {
$db1[$i]=mysql_tablename($dbs,$i);
$dbs1=@mysql_list_tables($db1[$i])
or die ("Próba uzyskania listy tabeli nie powiodła się");
echo "<b><A style="color:black;font-weight:bold" HREF="index.php?id=pokaz_2&nr=".$db1[$i]."">$db1[$i]</a></b><br>";
for ($a=0;$a<mysql_num_rows($dbs1);$a++) {
$db2[$a]=mysql_tablename($dbs1,$a);
echo "&&<A style="color:black;font-weight:normal" HREF="index.php?id=pokaz_2&nr2=".$db2[$a].""><i>$db2[$a]</i></a><br>";
}
}
?>
[/php:1:d8c4826d98]

Przesunął: [KaMeLeOn]
Fo
czyli potrzebujesz skrypcik ktory ci otworzy okienko w nowym oknie - moze to byc java script ale mozesz tez chyba zrobic cos takiego ze :
w otwartej tabeli na odnosniku do wlasciwosci ustawic sobie o np. tak:
<a href="odnosnik" target="blank">wlasciwosci tabeli</a>

"blank" mowi ze ma sie otworzyc nowe okienko ! polecam jakis maly tutorialik htmlowy !

albo mozna to zrobic skryptem java ktory znalezc mozna napewno na http://hotscripts.com
scanner
Poczytaj:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2102
kurtz
Cytat
albo mozna to zrobic skryptem java ktory znalezc mozna napewno nahttp://hotscripts.com

1)
skrypt javy != javascript
2)
window.open('plik.html') - trudno to nazwac Skryptem. to przeciez 1! instrukcja.

pozdrawiam
i przenosze do hydeparku
Fo
ano tak mialem na mysli co innego a napisalem tez inaczej :/ to co napisal kurtz jest jak najbardziej poprawne ...a ja ide sie w koncu wyspac bo juz mi sie instrukcje ze skryptami myla ciekawe co jeszcze wymysle :oops:
micro
Sorki, ale zle opisałem swój problem. Pewnie spowodowane jest to nocną zmiana:). Wiem jak napisać aby sie otwierało w nowym oknie. Raczej chodzi mi o cos innego. O to aby po kliknięciu na wybraną z listy tabele wyswietlało mi wlasciwosci tej tabeli. Skrypt ,ktory napisalem wyswietli wszystkie bazy danych i poszczególne tabele jakie zanjduje sie na danym serwerze np na moim.
Kod
bazadanych  <--- to nazwa bazy

- news        <--- a to nazwy tabel

- artykuly

- felietony

Test               < -- nazwa bazy

Mysql             <-- nazwa bazy

I teraz po kliknięciu np. na news ma mi wyswietlić właściwości tej tabeli ,czyli id_kat int (11) null, default i tak dalej tak jak ma to miejsce w phpmyadmin. I to wykorzystujac tylko dwa pliki. Jeden plik to pokaz_bazy.php, który ma wyświetlić te dane i drugi plik wyswietl.php, który wyswietla mi wlasciwosci jednego z wybranych tabel.
Nie wiem jak przekazać te zmienne aby wyswietlaly mi w nowym oknie te właściwości.
Myślę ze to bedzie teraz zrozumiałe.
Pozdrawiam
Fo
Cytat
Nie wiem jak przekazać te zmienne aby wyswietlaly mi w nowym oknie te właściwości

nie wiesz ? to czemu jeszcze nie przeczytales --> http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789

poprostu polecenie ma byc przekazywane dalej a dalej bedzie wyswietlane w nowym okienku - metode na otwarcie w nowym okienku znasz wiec jesli dobrze rozumiem to chodzi ci jedynie o przekazenie zmiennych - wiec poczytaj sobie link ktory ci podalem wyzej.
micro
O tym wiem, jednak aż tak zaawansowaną wiedzę nie mam. Jeśli byś mógł to wyswietl ten plik w przeglądarce na swoim komputerze i kliknij na łącze. Tam w skrypcie są dwie zmienne

Kod
nr=".$db1[$i].

i

nr2=".$db2[$a].

i teraz mam taki skrypt ,który wyświetla mi po kliknięciu na dowolną tabele jej właściwości
[php:1:45f041c880]
<?
$conn = mysql_connect ("localhost", "root", "test")
or die ("Nie można połaczyć się z serwerem");
mysql_select_db (? <-- nie wiem jak tu przekazać zmienną) or
die ("Nie można połączyć się z bazą bazadanych");
$sqlquery = "SELECT * FROM " . $nr2; // < -- tutaj działa mi dobrze
$wynik = mysql_query($sqlquery)
or die("Błąd podczas wykonywania polecenia!<BR>");

print "<table border=1 cellpadding=2 cellspacing=1>n";
while ($line = mysql_fetch_array($wynik, MYSQL_ASSOC)) {
print "t<tr>n";
foreach ($line as $col_value) {
print "tt<td>$col_value</td>n";
}
print "t</tr>n";
}
print "</table>n";

mysql_free_result($wynik);
mysql_close($conn);
?>
[/php:1:45f041c880]
Działa mi zmienna $nr2 przy SELECT wywietlająca włąściwości tabel jednak po kliknięciu na koleją nazwę bazy danych już nie działa ponieważ nie wiem jaką zmienną podstawić w mysql_select_db (nazwabazy)

---
Proszę użyć odpowiedniego BBCode (Instrukcja) dla zaznaczenie listingu php

?>[/php]
scanner
Ale ja naprawdę nie wiem, z czym Ty masz problem. Może zamknij edytor, prześpij się, wyjdz na spacer i wróć do tematu?

[php:1:81bc54f0f9]<?php
mysql_select_db($_GET['dbname']);
?>[/php:1:81bc54f0f9]

a link:
Cytat
foo.php?dbname=YourDababaseName

Gdzie za "YourDababaseName" podstawiasz w skrypcie odpowiednią wartośc (czyli nazwe szukanej bazy danych);

Hint: mysql> SHOW DATABASES;
micro
Dzięki za radę . Sprobuję sie przespać i wrócić do tematu. Zobaczę co da się zrobić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.