Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przekazywanie- funkcje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bim
Witam. W jaki sposób mogę przekazywać wartości obliczone w jednej funkcji do drugiej funkcji? W wyniku zapytania wykonanegoSQL np. w funkcji c() otrzymałem wynik, przypozadkowany do jakiejs zmiennej $x,a teraz cchialbym skorzytać z otrzymanego wyniku w drugiej funkcji np. b(). Nie chce wykonywac ponownego zapytania. Jak moge to zrobic. Prosze o pomoc.
kszychu
Ustaw w obu funkcjach global $x;
bim
Ustawiłem i niestey nie działa:(.
  1. <?php
  2.  global  $numer_zam; 
  3. ?>
w funkcji function ShowToMail() i function WstawCart ($id_nowe)-gdzie ta zmienna uzyskuje.
Radarek
Przekaz ta wartosc jako parametr funkcji b()...
bim
Probowalem. Taki zabieg nic nie zmienia. Nadal nie działa:(
dvc
function pierwsza()
{
$x = cos tam;
return $x;
}

$xx = pierwsza();

function druga()
{
global $xx;
...
dzialania na $xx
...
}

teraz na 100% musi dzialac
sprawdzalem i dziala winksmiley.jpg
dr_bonzo
Jak nic nie zmienia -- robie to 100ki razy dziennie i jest ok, lepiej pokjaz swoj kod.
dvc
czytaj wyzej - poprawilem kod winksmiley.jpg

mam nadzieje ze sie polapiesz co i jak w tym co napisalem wyzej

wszak tak czy siak wywolujesz funkcje w moim przypadku pierwsza, wiec mozesz podstawic do niej jakas zmienna smile.gif
bim
Nie che wywolywac pierwszej funkcji. Chce w drugiej wykorzystac to co ona juz zrobila.
Pigula
moze przez referencje (tak to chyba sie nazywa)
  1. <?php
  2. function c(&$x)
  3. {
  4. $x=100;
  5. }
  6. ?>

i pozniej wykorzystujesz zmienna $x
dr_bonzo
@dvc: moj poprzedni post byl do bim'a -- tylko ze mialem dlugo otwarte okno edycji i post zostalw wyslany po twoim.

@bim:
Cytat
Nie che wywolywac pierwszej funkcji. Chce w drugiej wykorzystac to co ona juz zrobila.

Zdecyduj sieeczego chcesz. Nie da sie uzyskac wyniku z pierwszej funkcjie bez jej uruchamiania.
  1. <?php
  2. function pierwsza()
  3. {
  4. // robi zapytanie
  5. return mysql_fetch_row(....);
  6. }
  7.  
  8. $x = pierwsza();
  9.  
  10. function druga( $x_arg )
  11. {
  12. // np.
  13. print_r( $x_arg );
  14. }
  15. ?>

POKAZ KOD!!!
dvc
Cytat(bim @ 2005-05-31 17:06:22)

Popatrz na to co ja napisalem oraz dr_bonzo

w momencie wykokania pierwszej funkcji

$x = pierwsza();

przekazujesz zmiennej x pewna wartosc (wykonala sie pierwsza funkcja i wartosc otrzymana laduje w zmiennej x)

potem w drugiej funkcji korzsytsz ze zmeinnej x pod ktora masz wartosc po wykonaniu pierwszej funkcji i masz to czego chciales (wykonales raz pierwsza, po za tym w zmiennej x masz wartosc otrzymana z pierwszej funkcji i mozesz ja wykorzystywac ile razy chcesz)

ufff... jasne juz ?
bim
spoczko. wielkie dzieki smile.gif
militis
Cytat(bim)

no to wynik tego co zrobila zapisz do zmiennej (nie zadnej globalnej, globalizm jest fe winksmiley.jpg) i przeslij do drugiej jako argument...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.