Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty problem do rozwiązania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BugsBunny
  1. <?php
  2. for ($i = mysql_num_rows($a)-1; $i >= 0; $i--) {
  3.  
  4. $b = mysql_fetch_array($a)or die (&#092;"błąd\");
  5. $id = $b[&#092;"id\"];
  6. echo &#092;"<tr><td><div ><h3>\".$b[\"naglowek\"]. \" </h3><br><p> \" . $b[\"tresc\"] . \"</p><br> <p align=\"right\"> \" . $b[\"data\"].\"</p><br><p align=\"left\"><a href=\"?komentarze\".$id.\"\">komentarze</a></p><hr>
  7. <p>  |||||  [B]<a href=&#092;"funkcje.php\".$id.\"\">[/B] Edytuj </a>  |||||  <a href=\"?delete\".$id.\"\"> Usuń </a> |||||  </p> </div></td></tr>\";
  8.  
  9.  
  10. }
  11.  
  12. echo &#092;"</table>\";
  13.  
  14. ?>

mam stronke która mi pobiera z Bazy danych dane dotyczące BLOGA i wyświetla je - jako że jest to administracyjna wersja skryptu, jak odwołać się do funkcji która jest zawarta w pliku funkcje.phpaby przesłało do tej funkcji wartość $id
oto ta funkcja: TJ WCISKAM NA ODNOŚNIK USUŃ I PRZESYŁA MI $id DO FUNKCJI
UsunWpis
  1. <?php
  2. function UsunWpis ($id)
  3. {
  4. $usun_1 = &#092;"DLETE FROM blog WHERE data='$id'\";
  5. $usun_k = mysql_query($usun_1);
  6. }
  7. ?>
vala
include("funkcje.php");

UsunWpis ($id);

a tak btw
$usun_1 = "DELETE FROM blog WHERE data='$id'";
BugsBunny
NO dobra ale ja musze po wciśnięciu w LINK USUŃ wywołać tę funkcję dry.gif

A może coś przy użyciu tego PHP_SELF
P.S. może dokładnie ktoś wytłumaczyć po co to jest i kiedy się stosuje Rkingsmiley.png
nospor
robisz link ...<a href=\"?delete=$id\"...
w pliku głownym robisz include('funkcje.php')

sprawdzasz url czy jest wartość delete i jesli jest to wywolujesz usun:
  1. <?php
  2.  
  3. if isset($_GET['delete'])
  4.  UsunWpis($_GET['delete']); 
  5.  
  6. ?>
BugsBunny
a dlaczegopo wywołaniu tej funkcji nie ddodaje mi wartości do bazy danych questionmark.gif?
zapuytanie SQL jest dobre bo w phpmyadmin działa worriedsmiley.gif
  1. <?php
  2. include &#092;"dane.php\";
  3. $id_polaczenia = mysql_connect($db_host,$db_user,$db_pass) or die (&#092;"nieudane połącznie z bazą danych\");
  4. $connect = mysql_select_db (&#092;"komenarze\", $id_polaczenia);
  5. $dodaj_1 = &#092;"INSERT INTO komenarze VALUES ('5','super blog','admin',NOW())\";
  6. $dodaj_k = mysql_query($dodaj_1) or die (&#092;"nieudało dodać się rekordów w bazie danych\");
  7. mysql_close ($id_polaczenia);
  8. ?>

questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?/
nospor
daj tak i powiedz czy wyswietlil jakiś błąd:
  1. <?php
  2.  
  3. $dodaj_k = mysql_query($dodaj_1) or die (mysql_error());
  4.  
  5. ?>
BugsBunny
pokazuje się takie coś
Cytat
Nie wybrano żadnej bazy danych
nospor
hihi, a masz bazę danych "komenarze" czy "komentarze". Bo ty wybierasz komenarze
BugsBunny
no mam komenarze bo mi się z pośpiechu tak wpisało biggrin.gif

piszę blog na Infromatykę no i musze dzisiaj skończyć blink.gif

drobne błędy językowe poprawie jak wszystko będzie działać aarambo.gif

Więc dlaczego nie moge dodać danych do bazy questionmark.gif
taksmao jest gdy wywołuje polecenie UPDATE sadsmiley02.gif HELP!!!!
nospor
no wiec skoro masz baze komentarze, a próbujesz się polaczyc do komenarze to masz blad. Musisz sie laczyc z taką bazą jaką masz, czyli komentarze. popraw i git
BugsBunny
  1. <?php
  2. $connect = mysql_select_db (&#092;"komenarze\", $id_polaczenia);
  3. $dodaj_1 = &#092;"INSERT INTO komenarze VALUES ('5','super blog','admin',NOW())\";
  4. ?>

albo mi się wydaje albo tu jest dobrze napisane KOMENARZE

w MYSQL mam komenarze więc powinno być teoretycznie dobrze sadsmiley02.gif
nospor
widac nie jest dobrze, skoro pisze ze nie wybrano żadnej bazy!!!
daj tak i se zobacz dokaldnie gdzie ci blad wywala
  1. <?php
  2.  
  3.  $id_polaczenia = mysql_connect($db_host,$db_user,$db_pass) or die (&#092;"nieudane połącznie z bazą danych:\".mysql_error());
  4. $connect = mysql_select_db (&#092;"komenarze\", $id_polaczenia) or die (\"wybór bazy:\".mysql_error());
  5. $dodaj_1 = &#092;"INSERT INTO komenarze VALUES ('5','super blog','admin',NOW())\";
  6. $dodaj_k = mysql_query($dodaj_1) or die (&#092;"nieudało dodać się rekordów w bazie danych:\".mysql_error());
  7.  
  8. ?>
BugsBunny
Przyznaje się jestem LAMA!!!!!!!!
  1. <?php 
  2.  
  3.  
  4. include &#092;"dane.php\";
  5. $id_polaczenia = mysql_connect($db_host,$db_user,$db_pass) or die (&#092;"nieudane połącznie z bazą danych\");
  6. $connect = mysql_select_db (&#092;"blog\", $id_polaczenia)or die (\"wybór bazy:\".mysql_error());
  7. $dodaj_1 = &#092;"INSERT INTO komenarze VALUES ('5','super blogsfgsdfg','adminsdfgsdfg',NOW())\";
  8. $dodaj_k = mysql_query($dodaj_1) or die (&#092;"nieudało dodać się rekordów w bazie danych:\".mysql_error());
  9. mysql_close ($id_polaczenia);
  10.  
  11. ?>

banalny błąd poprostu wybierałem baze która nieistnieje bo moja baza danych zwie się BLOG a dopiero w niej jest tabla komentarze

DZIKI ZA UKIERUNKOWANIE MYCH MYŚLI W DOBRĄ STRONE biggrin.gif

2 -------------------------------------
dlaczego jak unune zawartość z bazy danych to dalej mi się wyświetlają tabele na blogu które w bazie nie istnieją ;/ może php ma jakeiś swoją pamięć czy coś - bo niby skąd by brał dane które już nie istniejąquestionmark.gifquestionmark.gif?
sendi16
a moze porostu ty dalej je widzisz bo przegladarka trzyma je w swoim cache'u??
BugsBunny
SENDI16 tak było smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.