Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o pomoc przy projekcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michalb
Witam wszystkich !

Otórz chciałbym zrobić dla mojego kuzyna, który ma warsztaty samochodowy taką bazę danych aby w formularzu jednym mogl wpisywac nowych klientow a w drugim mogl wyszukiwac klientow przez nazwiska lub marki samochodow.

i teraz mam pytanko do fachowców (was smile.gif) czy zrobic to wszystko na jednej tabeli czy na kilku z relacjami questionmark.gif

i moze napisalby mi ktos uprzejmy jak najprosciej byloby to zaplanowac questionmark.gif
Chodzi o jak najprostszy algorytm . Nie proszę o gotowy skrypt bron boze bo chce to sam napisac i nauczyc sie czgos chodzi mi o wasza opinie dotyczaca jak najprostszej zasady dzialania skryptu z gory dziekuje Michał !
Pigula
tak troche nie rozumiem wywodu ale ja bym to zrobil na jednej bazie i dwoch formularzach jeden dodaje drugi do wyszukiwania. w bazie masz kategorie nazwisko, samochod, rodzaj naprawy, cena itp. w pierwszym formularzu masz wsystkie pola, ktore trzeba wypelnic przy wprowadzaniu do bazy a w drugim wystarczy pole nazwisko i marka szukasz i wyswietlasz w petli jezeli bylo kilku klientow z takim samym samochodem
Michalb
Rozumiem o co chodzi ale mam jeszcze pytanie w jaki sposób będą wtedy wyświetlane wyniki wyszukiwania questionmark.gif i na jakiej zasadzie ma dzialać wyszukiwarka questionmark.gif

Jestem początkujący jeśli chodzi o php i MySql dlatego piszę na tym forum "Początkujący" nie wiem dla czego nie rozumiesz wywody :/ pozatym to nie wywód tylko prośba o pomoc w ustaleniu zasady działania aplikacji :-)

Pozdrawiam i proszę o opinie innych :-)
Pigula
robisz formularz w htmlu do ktorego wpisujesz dane ktore chcesz dodac to raz. jak dodac do bazy masz w kursach manualu i na forum.
dwa: robisz drugi formularz w ktorym podajesz czego ma szukac. o przeszukaniu bazy jest tez pelno informacji. a wyswietlanie to np print lub echo.
trzy naucz sie podstaw zacznij pisac jak juz bedziesz mial kawalek kodu i problem to wtedy pisz co cie interesuje i ktos ci pomoze napewno. teraz to ktos co najwyzej moze dac ci gotowca i tyle.
cztery zarejestruj sie na forum.
SongoQ
Cytat
dwoch formularzach jeden dodaje drugi do wyszukiwania
Hm ale co w przypadku jesli masz juz klienta. Ja bym to podzielin na dodawnie klienta, dodawanie samochodu, wprowadzanie naprawy, i wyszukiwanie.

Podobnie baza danych
Tabele:
Klient
Auto
Naprawa

Mysle ze pola sobie sam wymyslisz
Pigula
Cytat(SongoQ @ 2005-06-07 19:51:26)
Cytat
dwoch formularzach jeden dodaje drugi do wyszukiwania
Hm ale co w przypadku jesli masz juz klienta. Ja bym to podzielin na dodawnie klienta, dodawanie samochodu, wprowadzanie naprawy, i wyszukiwanie.

to np. moze wyswietlic informacje ze taki klient juz jest i czy chcesz zaktualizowac dane to juz zalezy co chcemy uzyskac
raku_18
Okey dzięki wam biorę się za pisanie kodu jak będę miał jakieś problemy z kodem to dam znać .
Mam także nadzieje kiedyś rozbudować tę aplikacje do takiego poziomu aby każdy kto ma warsztat mógł swobodnie z tej bazy korzystać zakładając konto :-) oczywiści za free

Open Source it's future :-)
SongoQ
Cytat
to np. moze wyswietlic informacje ze taki klient juz jest i czy chcesz zaktualizowac dane to juz zalezy co chcemy uzyskac

Spoko spoko - pojawia sie pytanie "Po czym chesz identyfikowac klienta" - nip, pesel questionmark.gifquestionmark.gif Bo nie sadze ze imie i nazwisko, bo moga takie jajca wyjsc ze az glowa boli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.