Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki system ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
simon_n
Z jakiego korzystacie systemu lub systemów questionmark.gif Mam obecnie tylko wine bo z FC3 miałem problemy :| Polećcie jakiegoś wmiare sprawnego linuksa questionmark.gif
kszychu
serwer: slack
satcja robocza: win xp ;-)
NuLL
Sprawny linux z opinii znajomych to Slack bądź teź Gentoo
A sa korzystam z Win 2k3 Server oraz Xp Pro - no SP tongue.gif
Kamis
serwer: FreeBsd
stacja robocza: windowsy: XP, 2003 serwer (w sumie są oparte na tym samym)
michaloo
Jeżeli chodzi o poważne systemy operacyjne (a nie jakieś tam Windowsy winksmiley.jpg ) to polecam PLD, zarówno na serwer jak i desktop (sam z powodzeniem używam w obu przypadkach). I odradzam Auroksa, który na wersji (chyba) 10.1 miał tyle błedów zaraz po instalacji, że już szybciej Gentoo od początku kompilować niż doprowadzać ten polski produkt do stanu użyteczności.
Z tego co kojarzę to FreeBSD jest idealny jako router (ale pewnie nie tylko), a oprócz tego Slackware i Debian (teraz już nowy) to klasa sama dla siebie.

Pozdrawiam
GrayHat
ja ci polecam gentoo 2005.0 mam go na drugim kompie na ktorym jeszcze neta ni ma :/ ale ogolnie jest spoko. instalowalem ze stage 1 jak masz miej czasu to puszczasz ze stage 2 ;D potem x instalujesz oraz jakis server graficzny (polecam kde oraz FVWM - polski projekt jednego programisty).

a tak ot: zbieram na sieciowke i jakis browar. prosze o datki winksmiley.jpg
77-10600076-0000301000272632
osoby ktore cos wplaca beda mialy reklame w mojej sygnaturce (LOL)
Peter15
Vidalinux -> www.vlos.org
Pigula
Cytat(simon_n @ 2005-06-09 10:52:09)
Z jakiego korzystacie systemu lub systemów questionmark.gif Mam obecnie tylko wine bo z FC3 miałem problemy :| Polećcie jakiegoś wmiare sprawnego linuksa questionmark.gif

hehe ja mialem problem z kontrolerem SATA i jak nie bylo gotowych sterownikow to zainstalowalem FC2 a w przyszlym tygodniu ma byc czworka. Pozatym to mam w domu WinXp SP2 a na zajeciach FC3, WinXp i Solarisa w wakcje przesiade sie pewnie na 2k3 albo WinXp 64bity choc i tak z programami jest lipa. a Fedora 64bitowa moze byc choc jest troche zabawy bo liby ma w dwoch katalogach i programy ktore nie sa pisane na 64bity maja troche oporow tongue.gif ale i z tym mozna sobie poradzic
matid
A ja mogę polecić Ubuntu:
http://ubuntulinux.org

Dość młoda dystrybucja oparta o Debiana. Nagroda za najlepsze community.
bela
Desktop: FreeBSD smile.gif
Marusz
Cytat
instalowalem ze stage 1 jak masz miej czasu to puszczasz ze stage 2

Super szybka instalacja Gentoo na procesorach ponizej PIII. Polecam, ciekawe doznania, niezapomniane wspomnienia.

Cytat
FVWM - polski projekt jednego programisty

http://www.fvwm.org/authors - pierwszy dowod na to, ze programista ma wieksza moc niz Jezus (ktory byl w tylko trzech osobach).

Cytat
a tak ot: zbieram na sieciowke

Mogles zaznaczyc jaki bank. Przelew 25 PLN z jednego banku do drugiego moze czasem wyniesc wiecej. A dajac Ci pieniadze na piwo, mozna tracic sie o prokuratora, wiec nie wystawiaj forumowiczow na miny...

A co do tematu. Jesli decydujesz sie na Linuxa, to:
- sprawdz jakiego uzywa Twoj sasiad, kolega, znajomy i wez sie najpierw za preferowana przez nich dystrybucje
- poczytaj http://distrowatch.com/
- sprobuj zainstalowac kilka odmian
- sprawdz grupy dyskusyjne
- jesli juz sobie cos upatrzysz, sprobuj poszukac polskiego supportu w necie
- nie poddawaj sie

Kiedy juz bedziesz mial to za soba, to zainstaluj Slackware, jak ja axesmiley.png A powaznie, to skoro nie dajesz sobie rady z FC3 (ktora ma miedzy innymi jeden z lepszych instalatorow jakie do tej pory pojawily sie w dystrybucjach) to najpierw radze zaczac przygode z linuxem od jakiegos uroczego manuala.
Seth
Serwer: Slackware
Desktop: Windows 2003

Podpisuje sie pod postem Marka winksmiley.jpg
sztosz
@Pigula: Co powiesz o Solarisie jako "Developer Desktop"?
simon_n
Dzięki wielkie za rady, po sesji zmieże się znowu z fedorą (może problem wyboru systemu przy włączaniu kompa w FC4 bedzie już rozwiązny )a jeśli nie uda to sprubuje Gentoo smile.gif Dziękuje i pozdrawiam wszystkich urzytkowników forum smile.gif
Ociu
S: Slackware
SR: 2003 Server Enterpise
spiro
zeby nie tworzyc nowego tematu...
ktory system najlepiej sie nadaje zeby postawic na nim server www, chodzi mi o bezpieczenstwo (e-commerce) i obsluge
dr_bonzo
Pewnie zaraz uslyszysz: slack, freebsd, openbsd, itd.
Trzeba go takze dobrze skonfigurowac i administrowac nim.

Cytat
może problem wyboru systemu przy włączaniu kompa w FC4 bedzie już rozwiązny

A w czym problem?
Pigula
Cytat(sztosz @ 2005-06-10 10:05:34)
@Pigula: Co powiesz o Solarisie jako "Developer Desktop"?

za duzo nie powiem gdyz mialem go przez jeden semestr a potem rzucili nas na fedore ew. winxp. przezycia raczej mialem traumatyczne poniewaz osoba od laboratoriow nie miala zbyt duzego doswiadczenia wiec tylko co basha sie po uczylem tongue.gif
simon_n
Fedora działa bez problemu i mozna wejść do niej bez problemu smile.gif ale przy starcie nie można wejść do Windowsa :/ przy starcie kompa mam do wyboru FC3 albo other system i gdy wybiore tą drugą opcje to wyskoczą mi dwie krótkie linijki tekstu (niestety nie spamiętałem) i komp nic dalej nie robi :/ Może to wina tego że przy instalacji nie zaznaczyłem mu partycji z windowsem questionmark.gif ale nie zauważyłem takiej opcji :/ Dlatego licze że w FC4 nie będzie tego problemu smile.gif
dr_bonzo
Mogles cos niedopatrzyc przy instalacji -- ja instalowalem FC3 z 6 razy i windowsa zawsze wykrywa i uruchamia.
Seth
Cytat(spiro @ 2005-06-10 13:38:22)
ktory system najlepiej sie nadaje zeby postawic na nim server www, chodzi mi o bezpieczenstwo (e-commerce) i obsluge

Z Linuxow Slackware, z BSD OpenBSD (najbezpieczniejsza defaultowa konfiguracja).
spiro
Cytat(Seth @ 2005-06-10 18:57:38)
Cytat(spiro @ 2005-06-10 13:38:22)
ktory system najlepiej sie nadaje zeby postawic na nim server www, chodzi mi o bezpieczenstwo (e-commerce) i  obsluge

Z Linuxow Slackware, z BSD OpenBSD (najbezpieczniejsza defaultowa konfiguracja).

hmm... a duze roznice sa pomiedzy free a open??

i czy przy instalacjach np php, apache sa takie same kroki i polecenia do wykonania przy bsd i linuksie czy sa to calkiem odmienne systemy i maja calkiem odmienne funkcje??
Seth
BSD ma inne jadro niz Linux, inna filozofie itp...
Polecam poczytac to: http://jakilinux.org/bsd.php
son
Jako stacja robocza zdecydowanie polecam SuSE
Co do serwera nie mam doświadczeń ale napewno odradzam Microsoft.
Nievinny
Server: FreeBSD 5.4
Workstation: WindowsXP Pro SP2 or WindowsServer2003 EE SP1
Diwi
No to i ja się wypowiem:

Serwer: brak sad.gif
Desktop: Windows 2000 (dobrze mi się na nim pracuje)

Pozdrawiam
dr_bonzo
Workstation: FC3, wkrotce jakis inny: Gentoo, Slack,...
+ WinXP jako telewizor smile.gif
GrayHat
dr_bonzo: tv mozna na linuxie ogladac winksmiley.jpg polecam kdetv
dr_bonzo
Wiem ze mozna: tvtime, xawtv ale do tej pory sobie z tym nie poradzilem.
Jeszcze dzisiaj sprawdze tego kdetv smile.gif
GrayHat
kdetv jest naprawde spoko masz tam duzo opcji winksmiley.jpg noi standardowo rozpoznaje duzo kart tv
Zbłąkany
A ja napiszę krótko: Slackware Linux - everything you need tongue.gif I na serwer i na workstation się nadaje bo sam używam od ponad 6 miesięcy i jestem bardzo zadowolony biggrin.gif
Fipaj
serwer: freebsd
stacja robocza: mandriva smile.gif
michaloo
Apropo FreeBSD, słyszałem, że jest to system idealny na router. Kiedyś czytałem takie porównanie, że FreeBSD na komputerze za kilkaset złotych ma taką samą wydajność (przekierowań pakietów?) jak router Cisco za 30 tys. zł, podczas gdy Debian był 4 razy wolniejszy.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.