Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobic z Tablic linka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hpsi
Witam mam problema
mam cos takiego
Array ( [0] => panel [1] => dupa [2] => jasna [3] => ble [___count] => 4 )

i chce zrobic z tego jedna tablice jak to zrobic -> powinno się konić na "ble" ale to moze byc mobline bo moze byc nawet 15 indexów w talibach
nospor
Mógłbyś jaśniej opisać problem ? Co to za tablica co poakzales, bo ja ni w ząb nie kumam
Hpsi
Więc tak

mam tablice taki kod
  1. <?php
  2. $adres = $bbat->get();
  3. print_r($adres);
  4. ?>

zwraca mi on
Array ( [0] => panel [1] => dupa [2] => jasna [3] => ble [___count] => 4 )

Jest to system linków na bazie xx.pl/panel/dupa/jasna/ble
[To jest adres odpowienidka xxx.pl/index.php?cmd=panel&cos=dupa&cos_innego=jasna&ble=ble]

W tym momencie mam problem do porabrania infromacji gdzie user sie w danej chwili znajduje chodzi mi o to żeby zrobiło mi z tych tablic takie coś:

panel/dupia/jasna/ble

W tym momencie wrzucam ten adres do bazy z userami on-line. i mam gotowy adresik gdzie user aktualnie się znajduje.

Potrzebuje to aby wyświetlic potem adres przez $GLOBALS['actual']['adres']/$_adres_stworzony_przez_tablicę.

Chętnie przyjme inne rozwiazania smile.gif
nospor
i wszytko jasne :
$cos=implode('/',$tablica);
Hpsi
no w tym momencie jest problem. Bo ostania czesc tablicy : [___count] => 4 nie powinna byc brana pod uwage ...
nospor
ale problemowy jestes:
array_pop($tablica);
$cos=implode('/',$tablica);
Hpsi
Teraz jest problem? jak mam podziękowac smile.gif) tongue.gif
Dzieki nospor tongue.gif

no i tak w fazie testowania wyszledł mi maly lol

mianowiscie w trakcie zapisu do sql'a strony gdzie sie znajduje dał mi: panel/theme/dbv/style.css

czym to moze byc spowodowane
nospor
nie kumam. A co miał dać?
Hpsi
no poroblem jest taki ze mam adres
xxx.pl/panel/

a on mi wrzuca do bazy taki adres: panel/theme/dbv/style.css
tak jakby odczytywal kit wie skad adres do strony z katalogow z tlem
nospor
No to teraz nasuwa się samo z siebie pytanie: w jaki sposób pobierasz tą tablicę, z któej budowany jest url?
Hpsi
Pobieram ją tak jak podałes
  1. <?php
  2.  
  3. function check_adres()
  4. {
  5. $bbat = $GLOBALS['bbat'];                            
  6. $adres = $bbat->get();
  7. array_pop($adres);
  8. $adresik = implode('/',$adres);
  9. return $adresik;
  10. }
  11.  
  12. ?>

a to kod zapisujacy do bazy danych infowamcje
  1. <?php
  2.  
  3. $result = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM {$GLOBALS['table']['online']} WHERE sessia='\".session_id().\"'\"); 
  4. if($num = mysql_num_rows($result) == 0)
  5. {
  6.     mysql_query(&#092;"INSERT INTO {$GLOBALS['table']['online']} VALUES('{$_SESSION['id']}', '\".time().\"', '\".dev::admin().\"', '\".dev::check_adres().\"', '\".session_id().\"')\");   
  7.     echo mysql_error();
  8.     echo(&#092;"INSERT INTO {$GLOBALS['table']['online']} VALUES('{$_SESSION['id']}', '\".time().\"', '\".dev::admin().\"', '\".dev::check_adres().\"', '\".session_id().\"')\");
  9. }
  10. else 
  11. {
  12.     mysql_query(&#092;"UPDATE {$GLOBALS['table']['online']} set czas='\".time().\"', rang='\".dev::admin().\"', adres='\".dev::check_adres().\"' WHERE  sessia='\".session_id().\"'\");    
  13.     echo mysql_error();
  14.     echo(&#092;"UPDATE {$GLOBALS['table']['online']} set czas='\".time().\"', rang='\".dev::admin().\"', adres='\".dev::check_adres().\"' WHERE  sessia='\".session_id().\"'\");   
  15. }
  16. $minuty = 60*5;
  17. $time = time()-$minuty;
  18. mysql_query(&#092;"DELETE FROM {$GLOBALS['table']['online']} WHERE czas <= '{$time}'\");
  19.  
  20. ?>
nospor
Nie zrozumiales pytania. Ja wiem jak ci podalem. To jest ok. implode dziala bez zarzutu. Mi chodzilo o treść funkcji: $bbat->get()
Hpsi
Problem tkwi gdzies indizej. w trakcie zapisu do bazy mi cos takiego wrzuca bo jak echuje zapytanie edytujace dane to pokazuje:
INSERT INTO dbv_on_line VALUES('1', '1118489226', '91', 'panel/punkty/', '47d0ae9ff0fde85e69aef4fa92bb9e4e')
a wrzuca mi cos takiego
INSERT INTO dbv_on_line VALUES('1', '1118489226', '91', 'panel/punkty/theme/dbv/style.css', '47d0ae9ff0fde85e69aef4fa92bb9e4e')
wiec problemu nie ma niby ... ale zapytanie pokazuja swoje a robią swoje to jest dziwne :/ nie wiem o co chodzi a tresc bbat

zrobilem nowe pytanie o adresik oto ono :
  1. <?php
  2. $adres = array_get_row(explode('&', $_SERVER['QUERY_STRING'].'&'), 0) != '' ? array_get_row(explode('&', $_SERVER['QUERY_STRING'].'&'), 0): 'news';
  3. ?>

Ono także działa, i pokazuje taki sam adres, ale w trakcie do zapisu do bazy danych mi zminia? o co chodzi ?
nospor
Ty nie echujesz zapytania tego co wkladasz, tylko podobne. Bo echujesz zapytanie znowu generowane;
Jak chcesz dokladie widziec coi wkladasz to robisz tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql='jakis sql';
  4. echo $sql;
  5.  
  6. ?>

W twoim przypadku teoretycznie oba zapytania mogą się różnić gdyż każde z nich generujesz na nowo.

Ale abstrahując:
wkladasz do bazy panel/punkty, wchodzisz do bazy i co widzisz? nie panel/punkty? nie ma takiej możliwości. Jak coś wkladasz to bazy, to to powinno byc a nie co innego.
1)W jaki sposób sprawdzasz co w bazie jest?
2)Może problem tkwi w tym co powiedzialem wczesniej?
Hpsi
dane sprawdzam w pma
Wprowadzał autentycznie to :/ co mi pokazuje bo innej możliwosci nie innej możliwości by wkladało coś innego. Bóg wie skad sie bierze to theme/dbv/style.css :/

to mi robi jeszcze wieksze lole, nikogo nie ma na stronie procz mnie ... a pokazuje mi kolejnych userów i oni CO LEPSZE maja dokladny adres gdzie ja jestem bez tego "/theme/dbv/style.css" co lepsze mają inny session_id() :questionmark.gif O Co chodzi ?
nospor
No to wymiękam.
Zrób jeszcze dla świetego spokoju to co mówiłem, czyli wyechuj to co naprawde wkaldasz:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql=&#092;"INSERT INTO {$GLOBALS['table']['online']} VALUES('{$_SESSION['id']}', '\".time().\"', '\".dev::admin().\"', '\".dev::check_adres().\"', '\".session_id().\"')\";
  4. mysql_query($sql);  
  5. echo &#092;"error: \"mysql_error().\"<br>\";
  6. echo($sql);
  7.  
  8. ?>
Hpsi
nospor nie uwiezysz co to robi....... spadłem z krzesła jak to zobaczlem .:/

dodaje w twoj kod 2 rekordy do bazy
Jedno porawane drógie z tym /theme/dbv/style.css ://////// juz nic nie rozumeim
nospor
trochę jaśniej. Wykonywane jest zapytanie z dwoma insertami, czy też wykonywane są dwa zapytanie z jednym insertem?
Hpsi
Wykonuje dwie operacje na kodzie od ciebie kotry na moj gust powinien max 1 opereacje ;/

ja daje sobie spokoj ... pierd... to
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.