Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Po zalogowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sakol
Jak po zalogowaniu uzytkownika wyciagnac o nim dane?
Tzn. chce zeby po zalogowaniu byl napis "Witaj $imie_z_bazy" itd.
Dzieki za odpowiedzi smile.gif
strife
Witam,

mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual questionmark.gif
mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual questionmark.gif

Oczywiscie podkreślając że jest to mysql. Nie podałeś co to za baza, nie znając jej struktury nie jestem Ci w stanie nic więcej napisać.

Pozdro!
Hpsi
można też w sessi zapisac informacje
  1. <?php
  2.  
  3. $result = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM table WHERE nick='{$_POST['nick']}' AND password='{$_POST['pass']}'\");
  4. // gdzie table nazwa tabeli. nick - dane z postu pass tez dane z postu
  5. $info_z_bazy = mysql_fetch_array($result); 
  6. $_SESSION['imie'] = $info_z_bazy['imie'];
  7. $_SESSION['id'] = $info_z_bazy['id'];
  8.  
  9.  
  10. // i potem sobie dajesz
  11. echo 'Witaj: '.$_SESSSION['nick'].'<br/>Twój numer identyfikacyjny w bazie to '.$_SESSION['id'].'';
  12. ?>
Guest
Faktycznie napisalem malo szczegolowo.
Chodzi o mysql, a mowiac o wypisaniu info o zalogowanym uzytkowniku chodzilo mi o to, czy po zalogowaniu mam stosowac normalnie
'SELECT $imie FROM `user` WHERE login="'.$_SESSION["U_LOGIN"].'"
czy robi sie to w jakis inny sposob, inna technika (chcialbym nauczyc sie programowc "ladnie" od poczatku, a nie odstawiac lipe jakas i tlumaczyc sie, ze dopiero zaczynam winksmiley.jpg )
NuLL
Dobrze robisz - ale jeśli wypisujesz za każdym razem to lepiej trzymać imię w sesji niż za każdym razem odpytywać bazę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.