Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z połączeniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vasquez21
Witam.

Mam pewien problemik.

Na prostym pliczku:
  1. <?php
  2.  
  3. mysql_connect ('mysql','login','haslo');
  4. mysql_select_db ('baza_danych');
  5.  
  6. $sql = mysql_query('SELECT cos FROM cosie');
  7. $row = mysql_fetch_array ($sql);
  8.  
  9. echo $row['cos'];
  10. ?>

No i właśnie ten powyższy kodzik zwraca mi coś takiego:

Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server during query in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 3

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 4

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 4

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 6

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 6

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 7

Warning dotyczą połączenia z bazą mysql, ale właśnie chciałem się upewnić, że w PHP5 nic sie nie zmieniło i nadal połączenia można wykonywać, tak jak w moim przykładzie.

Zapewne chodzi o 'mysql', gdyż hasło i login napewno są poprawne.

Mam rację :/ ?
Powinnienem pisać do nich z pytankiem ?
Czy może jednak błąd jest w innym miejscu ?
sobstel
to raczej nie jest przyczyna bledu, ale w php5 wprowadzono nowe rozszerzenie Improved MYSQL (mysqli) i wlasnie je sie powinno stosowac. tak czy owak, sprobuj z mysqli, moze problem zniknie
Rastman
jesli chodzi o PHP5+MySQL to niestety nie działa wstecz. Dlatego przy migracji musisz uzyć nowych funkcji.
hwao
Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Lost connection to MySQL server during query in /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php on line 3

Uwaga: mysql_connect() [funckaj-mysql-connect]: Stracila polaczenie z serverem MySQL podczas zapytania w /mnt/storage/users/s/i/m/simbasket/sim/test.php w lini 3

Prawdopodobnie hostem nie jest mysql (1 argument funkcji mysql_connect() ) wpisz tam host swojej bazy smile.gif najczesciej jest to localhost .

Nastepne bledy sa nastepstwem tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.