Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: licencja, smarty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lechu
Witam,
piszę na zamówienie pewien skrypt (żeby była jasność, jest to projekt komercyjny) i chce wykorzystać w nim Smarty. Co jest ode mnie wymagane poza zaznaczeniem w licencji, że wykorzystałem Smarty?questionmark.gif

ps. czytałem licencje LGPL, jednak obawiam się, że mogłem coś przeoczyć.

z góry dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam
Lechu
kubatron
Z tego co wiem to możesz Smarty sprzedawać ze swoją aplikacją, lecz samego Smarty chyba nie można winksmiley.jpg
sobstel
Cytat
Wolno Ci sprzedawać kopie zmodyfikowanego programu komercyjnie, ale tylko na warunkach GNU GPL. Zatem, na przykład, musisz udostępnić kod źródłowy użytkownikom programu, tak jak to opisano w GPL i zezwolić im na redystrybucję i modyfikacje, jak opisano w GPL.

Spełnienie tych wymagań jest warunkiem włączenia do własnego programu kodu objętego GPL, który otrzymałeś.
bela
sopel, zgubiłeś L na początku winksmiley.jpg
sobstel
tak, ale LGPL jest po prostu mniej restrykcyjna "LGPL dopuszcza korzystanie z biblioteki w programach prawnie zastrzeżonych. Zastosowanie zwykłej GPL powoduje, że biblioteka jest dostępna tylko dla wolnych programów."

ponadto

"Czy jeśli bibliotekę wydano na warunkach GPL (nie LGPL), to znaczy, że każdy program, który jej używa musi być objęty GPL?
Tak, gdyż podczas działania faktycznie wykonywany program obejmuje także bibliotekę."

z tego mozemy domniemywac ze programy oparte na bibliotekach na licencji LGPL, wcale nie musza byc na LGPL
Lechu
Czyli z tego wynika, że wykorzystując w swoim projekcie biblioteke LGPL nie muszę zezwalać na redystrybucję i modyfikacje? Wystarczy zaznaczenie, że z niej korzystałem i dołączenie licencji LGPL odnośnie tej biblioteki, ale nie odnośnie mojego projektu?questionmark.gif
bela
Cytat
z tego mozemy domniemywac ze programy oparte na bibliotekach na licencji LGPL, wcale nie musza byc na LGPL

Jasne, że nie muszą. OPB jest na GPL a biblioteki (db lay, tpl) są LGPL ;]
sobstel
Cytat(bela_666 @ 2005-06-17 00:37:22)
Cytat

Jasne, że nie muszą. OPB jest na GPL a biblioteki (db lay, tpl) są LGPL ;]

oj. czepiasz sie slowek, chodizlo o to ze jesli uzywasz biblioteki LGPL to wcale twoj program nie musi byc oparty GPL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.