Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosze o ocene..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Diablos
  1. <?
  2.  
  3. include('config.php');
  4.  
  5. session_cache_limiter(&#092;"must-revalidate\");
  6.  
  7.  
  8.  
  9. /* LOGOWANIE */
  10.  
  11. if (!isset($_SESSION['login']))
  12. {
  13.  if (!isset($_POST['login']))
  14.  {
  15.  echo &#092;"<form action=\"index.php\" method=\"post\"></center>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Login: <center><input name=\"login\" type=\"text\" size=\"15\"><br> </center>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Hasło:<center> <input name=\"haslo\" type=\"password\" size=\"15\"> <br><input type=\"submit\" value=\"Zaloguj\"><br> Nie masz konta ? [<a href=\"index.php?module=register\">Zarejestruj sie</a>]
  16. </form>&#092;";
  17.  }
  18.  else {
  19. $polaczenie = @mysql_pconnect($host, $user, $pass);
  20.  
  21. if (!$polaczenie) {
  22. echo &#092;"Nie udało się nawiązać połączenia z serwerem.\";
  23.  }
  24.  
  25. $haslo=$_POST['haslo'];
  26. $zapytanie = 'SELECT * FROM ea_users WHERE xywka=''.addslashes($_POST['login']).'' AND haslo=''.$haslo.'' AND aktywny='1' ';
  27. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  28. if(!$wynik) {
  29. }
  30. if(mysql_num_rows($wynik)==0) {
  31. echo &#092;"<br>Podano błędne dane. <br>[<a href=\"index.php\">Spróbuj jeszcze raz</a>]\";
  32. }
  33. else {
  34. $login = mysql_fetch_array($wynik);
  35. $_SESSION['login'] = $login['xywka'];
  36. }
  37. }
  38. }
  39. if(isset($_SESSION['login']))
  40. {
  41. switch($mod) {
  42. default:
  43.  
  44.  $form = mysql_query('SELECT * FROM ea_users WHERE xywka=\"' . $_SESSION[login] . '\"');
  45. while ($user = mysql_fetch_array($form)) {
  46. if ( $user[funkcja] == '1' OR $user[funkcja] == '2') {
  47.  
  48.  $q = mysql_query('SELECT id FROM ea_users WHERE xywka=\"' . $_SESSION[login] . '\"');
  49. $row = mysql_fetch_array($q);
  50.  // Gdy zalogowano
  51.  echo &#092;"Jestes zalogowany jako <b><a href=\"index.php?module=view&ID=$row[id]\">\".$_SESSION['login'].\"</a></b>!\";
  52.  // Wylogowywanie
  53.  echo &#092;" <br><br>[<a href=\"index.php?module=admin\">Admin Page</a>]<br>
  54.  [<a href=&#092;"index.php?module=useredit\">Edytuj Profil</a>]<br>
  55.  [<a href=&#092;"index.php?mod=logout\">Wyloguj sie</a>]\";
  56.  }
  57.  
  58.  else  {
  59.  
  60.  echo &#092;"Jestes zalogowany jako <b><a href=\"index.php?module=view&ID=$row[id]\">\".$_SESSION['login'].\"</a></b>!\";
  61.  // Wylogowywanie
  62.  echo &#092;" [<a href=\"index.php?module=useredit\">Edytuj Profil</a>]<br>[<a href=\"index.php?mod=logout\">Wyloguj sie</a>]\";
  63.  }  }
  64.  
  65.  break;
  66.  
  67. /* WYLOGOWYWANIE */
  68. case logout:
  69.  
  70.  
  71. echo &#092;"<b>Wylogowano pomyslnie !</b><br><a href=\"index.php\">Zaloguj się ponownie</a>\";
  72. break;
  73.  
  74.  }
  75. }
  76.  
  77. echo &#092;"</center>\";
  78.  
  79. ?>

Zalezy mi na poprawieniu błędów, chciałbym uzyc tego logowania w swoim Portalu. Chcę zeby było idealne, wiec zalezy mi na kazdej uwadze :roll2:
crash
Skąd się wzięło $mod? Zapomniałeś o $_GET? Nie podoba mi się przedstawianie ciągów jako stałych (w kluczach tablic i case'ach).
Diablos
Jakas podpowiedz ? rolleyes.gif
crash
Niewyraźnie napisałęm? tongue.gif
  1. <?php
  2. $mod = $_GET['mod'];
  3.  
  4. $_SESSION[login]; // źle
  5. $_SESSION['login']; // dobrze
  6. ?>
Diablos
Nie o to chodzi laugh.gif

To juz poprawiłem winksmiley.jpg

Chodziło mi o podpowiezd odnosnie case'ów.
crash
No to samo: masz case logout: zamiast case 'logout': tongue.gif
Diablos
Hm, tego to nawet nie wiedzialem ze sie bierze po case w ' . tongue.gif
dr_bonzo
Nie po 'case' tylko stringi (lancuchy znakow) otacza sie "" lub ''.
Bo w $_GET[ costam ] , costam jest stala (stringim bedzie 'costam') i glupie php wyrzuca NOtice'a (albo inny blad -- nie pamietam) ze stala costam nie jest zdefiniowana i przypisuje jej domyslna wartosc rowna 'costam'. Gdyby tego nie robilo i wyrzucalo powazniejszy blad ludzie by to zauwazali i poprawiali.
Diablos
No i spróbowałem sie zalogowac przy register_globals off, wywaliło komunikat:

Cytat
Warning: Unknown(): Your script possibly relies on a session side-effect which existed until php 4.2.3. Please be advised that the session extension does not consider global variables as a source of data, unless register_globals is enabled. You can disable this functionality and this warning by setting session.bug_compat_42 or session.bug_compat_warn to off, respectively. in Unknown on line 0

Co mam z tym zrobic ? Poprawic cos w skrypcie ?
crash
Cytat
You can disable this functionality and this warning by setting session.bug_compat_42 or session.bug_compat_warn to off, respectively
Czytaj ze zrozumieniem...
Diablos
No rozumiem, że moge zablokowac to ostrzezenie poprzez kolejne ustawienie na off.
Ale nie mowi mi to za wiele worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.