męczę się z tym już dość długo i nic nie mogę wymyśleć

mam w tablicy kilka elementów i muszę usunąć np. dwa, więc robię tak:
No i mam usunięty element 2 i 3, czyli w porządku. Problem jest taki, że tablica będzie miała więcej elementów a numerki elementów do usunięcia będą przesyłane przez $_POST. Co jeśli zechcę usunąć 80 elementów na raz?
<?php ?>
Dla usunięcia jednego elementu już zrobiłem skrypt - wszystkie elementy wypisuję przez funkcję ECHO, przy każdym jest HTMLowy guziczek typu radio o nazwie "id" i buttonik submit

Problem jest taki, że przy wielu elementach chciałbym usuwać więcej niż jedną pozycję na raz, a więc chcę zastosować checkboxy zamiast radio. Nasuwa się teraz kolejny problem: nazwa... Nie jestem zbyt zaawansowany, ale porwałem się na phpBB, zajrzałem w moduł dla moderatora (pokazuje kilkanaście elementów, można je zaznaczać checkboxami a potem usunąć - a więc coś o co mi tu chodzi
<?php ?>

i w tym momencie zupełnie głupieję, bo nie mam pojęcia jak to może działać...
Dlaczego zmienna $topic_id_list[] nie przyjmuje ostatniej wartości?
Kwadratowe nawiasy pozwalają mi sądzić że $topic_id_list to tablica, tylko jak ona pobiera różne wartości z jednej zmiennej?! I jak to zrobić, aby mieć te wartości poukładane tak:
Powiedzcie mi to i problem będzie rozwiązany, bo jeśli zapiszę elementy do usunięcia w tablicy to potem zliczę ilość tych elementów przez COUNT, w pętli FOR usunę, dzięki UNSET, to co mnie interesuje a pętla wykona się tyle razy, ile poda mi COUNT. Dobrze myślę?
<?php topic_id_list[0]=\"5\"; //usuń element 5 topic_id_list[1]=\"30\"; //usuń element 30 // i jeszcze kilkanaście takich ?>
Bardzo proszę o pomoc...