Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql+php] system artykulow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kam1ll0
jak uciac tekst z bazy po pewnej ilosci znakow i na koncu dodac link w postaci [wiecej ...] zeby pokazal caly artykul. moja baza danych nazwa sie "system_cms" i tabela "news" gdzie znajduje sie pola "id, autor, tytul, tresc, data" . dzieki za pomoc. czekam na jakies interwencje
crash
Ucięcie:
  1. <?php
  2. $tresc = substr($tresc, 0, $ile_znakow);
  3. ?>

I czego tu więcej nie potrafisz zrobic? Daj jakiś kod czy coś...
Ociu
  1. SELECT LEFT(pole, 20)
  2. FROM tabela
SongoQ
@Dex1987
Cytat
Ja sie nie smialem z pytania kam1ll0 tylko z odpowiedzi Ociu.

A ja napisze tak, Twierdze ze jeszcze nie dorosles do tworzenia aplikacji z wykorzystaniem bazy danych. To co napisal @Ociu jest naprawde sluszne i ja bym tak samo zastosowal. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta, masz pole w bazie gdzie masz zaluzmy 2 GB tekstu i chcesz sobie zwrocic pierwsze 20 znakow, to po jakiego bedziesz to wszystko przesylal do php. Nie slyszales o czyms takim ze zwracasz to co CIe interesuje a nie wszystko. Widze ze dla Ciebie nie istnieje cos takiego jak selekcja, pewnie piszesz select * FROM tabela i dopiero w php robisz warunek ktory element wyciagnac. Na nastepny raz radze sie zastanowic co piszesz.

Post trochę wycięty z kontektu jakoże zostalo usunięte kilka postów wcześniej - NuLL smile.gif
Guest
  1. SELECT LEFT(pole, 20)
  2. FROM tabela

z tym juz probowalem i wyszlo. dzieki. a teraz jak zrobic zeby na koncu tego wybranego ciagu znakow byl link po klinknieciu pokazywal calosc artykulu. probowalem kombinowac ze switchem ale pokazywalo mi tylko jeden caly artykul, gdy mialem ich kilka. jeszcze dzis pokombinuje a jak mi nic nie wyjdzie to zglosze sie tu w piatek z kodem. pozdrawiam wszystkich, ktorzy staraj mi sie pomoc.
nospor
zakladam ze masz id w tabeli.
  1. <?php
  2.  
  3. $result = mysql_query(&#092;"SELECT id, LEFT(pole, 20) FROM tabela\");
  4.  
  5. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  6.     echo &#092;"skrót:\".$row[1];
  7.     echo &#092;"<a href='tu twoj linkdostronki?id=\".$row[0].\"'>link do arykulu</a><br>\";
  8. }
  9.  
  10. ?>

za 'tu twoj linkdostronki wstaw se swoją stronkę w ktorej z url pobierzesz id rekordu i wyswietlisz caly artykul
Ociu
To co miałem napisać, napisał za mnie SongoQ. Dzięki.

Temat wyczyszczony - NuLL
NuLL
Usunałem poza tematem. Ostrzegnę następnym razem -a nie chce tego robić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.