Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sam php czy tez MySQL :/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_kris
siema

mam takie pytanko, dostałem serwer, admin zapytał się jak ma się nazywać baza danych MySQL (powiedziałem, ze kris) powiedział ,ze wszystko utworzył ale żebym sprawdził czy MySQL dobrze chodzi

jestem poczatkujący i nie bardzo wiem jak tak na szybkiego można sprawdzić czy baza danych jest dobrze załozona i czy wszystko z nią wporządku
tes
utworz sobie jakis plik php:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5. DEFINE ('DB_USER', 'user');
  6. DEFINE ('DB_PASS', 'haslo');
  7. DEFINE ('DB_HOST', 'localhost');
  8.  
  9. $dbc = mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASS) OR die
  10. ('Nie można polaczyc się z Mysql:' .mysql_error() );
  11.  
  12. ?>

user i haslo sam zdefinuj, hosta tez mozesz miec innego, ale raczej powinno byc okej tongue.gif (to jest prosty przyklad z moje go problemu smile.gif)
Guest
zrobiłem tak jak napisałeś i pokazuje mi się pusta cała biała strona :/

ps. adres do pliku wyglada tak: kris.pustki.hopto.org - więc chyba zamiast localhost powinno być cośinnego tak ?
tes
Jak ci sie nie wyswietla komunikat o bledzie tzn ze jest okej tongue.gif
http://kris.pustki.hopto.org/phpmyadmin/ - masz obsluge bazy przez phpmyadmin, zaloguj sie, utworz baze, utworz tabelke w bazie, jak sie utworzy to znaczy ze okej, wszystko jest tak intuicyjne ze sobie poradzisz winksmiley.jpg
SegFault
To jedynie oznacza, że połączenie z bazą danych się powiodło. Tylko w przeciwnym wypadki dostałbyś zdefiniowany w powyższym kodzie komunikat o błędzie.

Pozdrawiam,
Marcin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.