Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grucha, czyli PEAR...
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
melon
Witam!

Kto z was uzywa PEAR i w jakim stopniu pomaga wam to przy pisaniu softu i przyspiesza ten proces (chodzi mi raczej o duze serwisy)? Pytam, bo mam dylemat czy sie przesiadac na PEAR (tzn. przerabiac jakies 90% gotowego softu, ktory bedzie jeszcze rozwijany), czy rzezbic dalej kazda klase po swojemu... Prosilbym raczej o osobiste doswiadczenia z grucha, a nie linki w stylu http://pear.php.net/manual/en/ ;-))

Pozdrawiam i z gory dzieki...
Nalfein][WR
A melon pyta o gruchę winksmiley.jpg

IMHO nie warto się pchać w PEAR, zwłaszcza, gdy już do czegoś się doszło - chyba, że naprawdę potrzebujesz jej funkcjonalności. Jest ona okupiona dużym powiązaniem między modułami, a w zasadzie do projektu każdego z nich można się przyczepić - mają do dyspozycji język obiektowy, a używają klas jak "pojemników" na funkcje. Nie wiem jak inni, ale ja omijam wszystko co używa PEAR z daleka, gdyż jak ktoś postawił na wygodę i podpiął taką kobyłę pod swój projekt to zapewne ta hybryda, którą nieudolnie stworzył będzie sprawiała mi więcej kłopotów niż pożytku. Błędy się krzaczą, przerobić tego się przeważnie nie da, bo całość się sypie - zasady obiektówki olewają, a później weź wydziel tę funkcjonalność, którą potrzebujesz (po cholerę mi reszta!). To moja subiektywna opinia, wynikająca z dokumentacji PEAR i pobieżnego przejrzenia źródeł. Może "weterani" będą mieli inne zdanie, ale mi jakoś założenia PEAR nie podchodzą...

Pozdrawiam
kurtz
nie wiem czy pod weterana podpadam ;) ale przyznaje ze specjalna miloscia do gruszki nie param - rzeczywiscie jesli ktos juz zaczal tworzenei wlasnych klas latwiej czasami jest je rozwinac niz korzystac z pearowych.

melon: musisz sam sie dobrze zastanwoic czego bedziesz potrzebowal - jesli PEAR spelnia twoje potrzeby to uzyj gotowych bibliteok. jak chcesz sam stworzyc prywatna biblioteke dobrych pomyslow sprobuj napisac sam. wszystko zaelzy od zapotrzebowania, twoich umiejetnosci no i czasu ;)

pozdrawiam
DeyV
Kurtz - co za skromność tongue.gif

Wydaje mi sie, że korzystanie z Gruchy stanie sie optymalniejsze, a klasy sie nieco 'zoptymalizują' w momencie zmiany php na 5.
Podstawowym ograniczeniem obiektówki w PEAR jest to, że nie korzysta z instancji obiektów tylko z wywoływania motod klas przy pomocy ::
No i w tym momencie niestety, ale możliwości tych klas znacznie się ograniczają.
Na szczeście PHP5 ma pozwalać na takie wywoływanie, z tą różnicą, że traktuje takie wywołanie, jako wywołanie do instancji klasy, więc pozwala na korzystanie np. z $this
Nalfein][WR
Cytat
Podstawowym ograniczeniem obiektówki w PEAR jest to, że nie korzysta z instancji obiektów tylko z wywoływania motod klas przy pomocy ::

A ja bym powiedział, że upychanie wszystkich metod modułu w jednej lub góra kilku klasach. Można by je śmiało podzielić wg. odpowiedzialności, tworząc zbiór nieco większej ilości, ale znacznie mniejszych obiektów, które wtedy mogłyby być używane przez różne moduły wtedy i tylko wtedy, gdy danej funkcjonalności potrzebują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.