Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php, cms, coś dla początkującego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slawas2001
Wiatm, mam 2 pytanka, pierwszy raz na forum i nie bardzo wiedziałem gdzie je zadać ale trudno:

1. czytałem ksiażke w której pisało że php jest darmowy, nie rozumiem tego tak do konca i chciałem prosić o wytłumaczenie, czy mam przez to rozumieć że technologia programowania w php jest udostepniana za darmo (tzw open source)questionmark.gif? bo kody pisane przez innych już chyba nie, a może jednak?questionmark.gif? a co np z visual studio to chyba coś jak php tylko że płatne czy tak?questionmark.gif a co z xhtml przecież programowanie w xhtml też chyba jest darmowe?questionmark.gif nie bardzo rozumiem tego niuansu że jest darmowy

2. czy istnieje jakiś darmowy cms rozprowadzany w internecie, proszę o namiar

Dzieki za każda pomoc
Pozdrawiam
Slawas
NuLL
Przenoszę php -> HydePark
Indianin
Open source nie znaczy ze jest za darmo , choc przewaznie jest . Nawet darmowe programy OS sa sprzedawane i jest to calkiem legalne . Wszystko zalezy od licencji .
Darmowe cmsy znajdziesz na http://www.opensourcecms.com/
sztosz
php to język programowania - Tworzywo.
CMS to produkt koncowy.

php to łopata = blaha + kij.
CMS to basen.

Łopate masz za darmo (zrobisz z kawałka blachy i kija za darmo).
Zbudujesz nią basen jeżeli umiesz kopac lopatą.

Ale jak chcesz żeby ktoś za ciebie wykopal basen to musisz zapłacić!

I tak samo jest z prawie kazdym jezykiem programowania: JAVA C C++ PYTHON... php

KPW?
slawas2001
YEAH! KPW this!

ale jeszcze mam jedno pytanko czy te open sourcowe cms-y może sobie wziąść jakaś firma i wykorzystać w ramach produktu czyli witryny którą produkują?

Pozdrawiam
Slawas
Indianin
BMW , Siemens czy Novel , tez korzystaja z OSow . Nic nie stoi na przeszkodzie
hwao
Cytat(slawas2001 @ 2005-06-29 00:54:50)
ale jeszcze mam jedno pytanko czy te open sourcowe cms-y może sobie wziąść jakaś firma i wykorzystać w ramach produktu czyli witryny którą produkują?

Wszytko pisze dokladnie w licencji, ale zazwyczja mozna.
matid
Cytat(hwao @ 2005-06-29 11:12:15)
Wszytko pisze dokladnie w licensji, ale zazwyczja mozna.

Skoro na Hydeparku to nie będzie, że nabijam posty:

Pisze się licencji tongue.gif

---
spox smile.gif
hwao
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.