Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: korepetycje on-line
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
devint
Hej wszystkim

Pytanie moze wydac sie z pozoru smieszne zwlaszcza na forum, ktore w pewnym sensie czyms takim jest. Mi jednakc chodzi o cos bardziej zaawansowanego:) jesli mozna uzyc tutaj takiego slowa.

prosty opis problemu:

Jest osoba ktora potrzebuje informacji/nauki czegos konkretnego, stawia konkretne pytania i oczekuje odpowiedzi na nie i wytlumaczenia ale w konkretnym czasie.

Jednym z rozwiazan wydaje sie byc np napisanie jakiegos fragmentu kodu z lopatologicznymi komentarzami typu "ta funkcja robi to" lub "i w tym miejscu wykorzystujemy zmienna $kwiatki ktora wczesniej uzyskalismy".

Roznica miedzy forum a czyms takim jest taka ze w tym wypadku "nauczyciel" decyduje sie na bardziej upierdliwe pytania i na poswiecenie np 1godz na kontakt typu skype zeby nie tracic czasu na takie wklepywanie informacji jakie robie teraz dlatego nazwa "korepetycje"

Oczywiscie z upierdliwoscia scisle powiazana jest korzysc materialna adekwatna do zlozonosci problemu.

wiem ze w pewnym sensie moznaby zakwalifikowac to jako "praca oferowana" jednak jakos dziwnie nie pasuje mi do tego:) poza tym jest to dopiero rozeznanie w temacie:)

pomysl wychodzi stad ze czesto siedze nad roznymi projektami do ktorych kupuje nowe ksiazki a przeciez ktos juz to robil i moglby mi zaoszczedzic mnostwo czasu

ale sie rozgadalem... jesli ktos ma jakies spostrzezenia, jestem bardzo ciekaw

Bardzo prosze o nie pisanie komentarzy typu: "napisz jaki masz problem i podaj ile jestes w stanie za to zaplacic" jesli na to Cie tylko stac lepiej nic nie pisz.

Pozdrawiam wszystkich

krzysztof
SongoQ
Wlasnie tak sie zastanawiam czy tego typu korepetycje maja w ogole jakis sens.

Rozumiem cos na zasadzie szkolen, dostajesz material a prowadzacy uswiadamia Cie, stara sie na swoj sposob wytlumaczyc dlaczego tak jest a nie inaczej. Przyklad studia, jeśli np "rzezbisz" - kodujesz, to sens chodzenia na wyklady jest wielki, wzbogacasz swoja wiedze teoretyczna, chcesz dowiedziec sie jak to dziala "od srodka" a nie uczyc sie programowac.

Mozesz przytoczyc jakiego typu mialy by to byc zagadnienia? Co nazywasz "rzeczami zaawansowanymi"?
devint
Cytat
Wlasnie tak sie zastanawiam czy tego typu korepetycje maja w ogole jakis sens.

hmmm skoro korzysci moglyby byc dla obu stron (dla jednej $$$ smile.gif dla drugiej wiedza) wiec chyba jest

Cytat
Mozesz przytoczyc jakiego typu mialy by to byc zagadnienia? Co nazywasz "rzeczami zaawansowanymi"?

problem nie polega na zaawansowaniu, chodzi o to ze w praca oferowana wyglada to tak ze ktos pisze skrypt ktory ma spelniac to to i tamto - spelnia i juz bez pytan bez odpowiedzi - transakcja. a w tym przypadku chodzi wlasnie o pytania, czesto bardzo glupie lub smieszne, stad nazwa "korepetycje"

jesli chodzi o dokladne sprecyzowanie rzczy zaawansowanych to potrzebuje troche czasu zanim sam sie zorientuje czego mi potrzeba smile.gif na razie chcialem zobaczyc jaka bedzie reakcja spolecznosci
SongoQ
Cytat
jesli chodzi o dokladne sprecyzowanie rzczy zaawansowanych to potrzebuje troche czasu zanim sam sie zorientuje czego mi potrzeba  na razie chcialem zobaczyc jaka bedzie reakcja spolecznosci

Jesli chodzi o pytania i oczekujesz bardzo szczegółowych odpowiedzi to licz sie z tym ze wymagany jest tez czas na ich przygotowanie. Nie ma takiej osoby ktora by wszystko wiedziala i odrazu potrafila poprawnie odpowiedziec na zadane pytania. Oczywiscie nie mowie o podstawach lecz o bardziej zlozonych problemach.
devint
Cytat
licz sie z tym ze wymagany jest tez czas na ich przygotowanie

no jasne ale suma sumarum nastapilaby oszczednosc czasu pytajacego gdyby w gre wchodzil okreslony czas uzyskania odpowiedzi. Mnostwo osob tu na forum ma niesamowita wiedze jednak czesto jest ona pofragmentowana w roznych watkach, a szukanie czesto prowadzi do tego ze po chwili czytamy takie jak to pierdoly na Hydeparku...

i tu cala korzysc

dzieki za odpowiedzi SongoQ wracam sie do czegos porzytecznego
Cudi
<reklama>
Pamiętaj że oprócz forum php.pl ma jeszcze swój serwer IRC, gdzie wiele osób chętnie porozmawia i podzieli się swoimi spostrzeżeniami na zaawansowane tematy, dodatkowo nikt nie będzie chciał za to pięniędzy winksmiley.jpg
</reklama>
SongoQ
@Cudi Racja - zapomnialem o tym, a tematy na IRC'u nieraz sa na bardzo wysokim poziomie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.